dimarts, 4 d’octubre del 2022

L'Alier (Alvèrnia) amb autocaravana

Agost 2022

En el capítol anterior...


Suposo que vens del relat del nostre periple pel departament del Cantal; o tal vegada vens de la introducció del relat del viatge amb autocaravana per l'Alvèrnia. En qualsevol cas, sàpigues que en aquesta part explicarem les etapes fetes per l'Alier (fr. Allier), el departament més septentrional de l'Alvèrnia, ja en terres de llengua d'oïl

I si al Cantal el protagonista és el megavolcà del Plom dau Cantal, veuràs que ara el protagonista serà el riu Alier, afluent del Loira. Abans de reprendre el relat, aquí tens un plànol amb les etapes. 


DIA 6 (cont.)

Hérisson, a la vora de l'Aumance


La ruta matinera cap al nord ens deixa, al migdia, a la població d'Hérisson , on dinem a l'ombra del seu castell. El castell d'Hérisson, malgrat estar força enrunat, encara deixa veure la seva monumentalitat. I des del turó que ens endinsem en el nucli antic de la vila, fins a arribar al riu. Coses que ens crida l'atenció d'Hérisson: la restauració del castell impulsada per un entitat ciutadana; la passejada vora el riu, lloc de pau per passar-hi una bona estona; i un bar, on fem un tast, que sembla tret de la sèrie Allò, allò, només falta René servint les taules.





Tornem a l'autocaravana i reprenem ruta cap al nord. Pròxima etapa, i lloc de pernocta: Saint Bonnet Tronçais.

🅿️ Estacionament en Hérisson. Hem estacionat en un pàrquing de terra a peu de la ctra. D3, a l'ombra del castell. Anotar que alguna guia proposa estacionar (i pernoctar) al carrer Quai de l'Aumance, i donem fe que el lloc és idíl·lic: al costat del riu, sota els plataners.

Hérisson: estacionament

🌗 ⏬ Pernocta a l'àrea d'autocaravanes de Saint Bonnet Tronçais situada al costat del camp de futbol, a l'entrada est del poble, a peu de la ctra. D-39 o Route de Tronçais. Sàpigues que les guies també parlen d'un espai per autocaravanes en un pàrquing més cèntric, però avui és impossible accedir-hi: estat ocupat per uns firaires.

Saint Bonnet Tronçais: àrea d'autocaravanes

DIA 7

Tronçais, la forest


Aquesta banda de l'Allier està ocupada per una enorme roureda. I aquí l'adjectiu enorme es queda curt: parlem de 10.000 ha. , és a dir com tota la ciutat de Barcelona (d'Esplugues a Sant Adrià; de Collserola al port). Hem gaudit d'aquest món verd caminant pel Circuit des Chênes Remarquables, a l'ombra d'aquesta roureda immensa, amb exemplars gegantins de més 40 m d'alçada i 400 anys de vida. 





L'excursió, circular, ens retorna a l'autocaravana just a l'hora de dinar.

Tronçais, un art forestal


Bé, aquest bosc en realitat és una gran explotació de fusta gestionada des de fa més de 500 anys. Inicialment amb un interès reial: proveir la marina francesa; i, després, fins avui dia, la indústria de la fusta en general. I just al Futaie Colbert II, al llarg d'un itinerari museitzat, t'ho expliquen: el subsol de la roureda, com es gestiona, com s'explota, tot molt amè i entenedor.



Tornem a l'autocaravana i marxem a la següent etapa, també dins de la roureda.

🅿️ Estacionament al pàrquing de visitants del Futaie Colbert II, a tocar de la ctra. D953

Futaie Colbert II: estacionament

Étang de Pirot, que no tot són arbres


Acabarem el dia en remull d'una manera o una altra. Primer a l'estany de Pirot, malgrat que el cel s'ha cobert i amenaça pluja. I després, mentre sopem, amb la pluja que ens regala un doble arc de Sant Martí. Demà, més.



🌗 Pernocta al pàrquing d'autocaravanes de l'Étang de Pirot. 6 places habilitades per a autocaravanes (petites-mitjanes) o campers. Hi ha WC. Accés des de la ctra. D111.

Étang de Pirot: pernocta

DIA 8

Una volta a peu per l'estany de Pirot


Avui farem la ruta al voltant de l'estany. Fa un dia esplendorós, que acompanya la bellesa de les vistes sobre l'estany, amb l'afegit de la bellesa de la roureda i la fauna lacustre. Bellesa en verd i blau, matí fantàstic que caldrà cloure amb un nou bany reparador, poc abans del dinar.





Reprenem ruta i ara encarem l'autocaravana cap a Moulins, capital de l'Allier. Però primer passarem per Saint Bonnet Tronçais a buidar aigües. A mitja tarda arribem a Moulins amb el propòsit de fer nit, que demà tocarà turisme urbà

⏬ Àrea d'autocaravanes de Saint Bonnet Tronçais, situada al costat del camp de futbol, a l'entrada est del poble, a peu de la ctra. D-39 o Route de Tronçais.

🌗 ⏬ Pernocta a l'àrea d'autocaravanes de Moulins, un antic càmping reconvertir en enorme àrea, a la riba de l'Allier, amb vistes magnífiques de la ciutat. A diferència de la resta, nosaltres estacionem l'autocaravana a l'ombra, que són mediterranis.

Moulins: àrea d'autocaravanes

DIA 9

Moulins, capital de l'Allier


Avui dedicarem el dia a visitar Moulins, capital de l'Allier. Ens endinsem en la ciutat vella amb primera parada a l'oficina de turisme, i ara sí, a patejar la història! Com la Chatédrale Notre-Dame, el Musée Anne-de-Beaujeu, la Maison Matin, etc.






Ha estat un matí dens i ben farcit de visites i passejades, tornem fatigats a l'autocaravana. Però tenim tota la tarda per descansar, hem decidit quedar-nos una nit més. Demà, més Allier.

DIA 10

El camí de la reserva natural


Ahir, a l'oficina de turisme, ens vam parlar d'aquesta ruta i hem decidit fer-la avui. Allier amunt, en direcció a la Reserve Natural du Val d'Allier. Excursió fàcil, acompanyats per l'Allier, boirós primer i lluminós a mesura que avança el dia. Boscos de ribera, fauna diversa, algun panell explicatiu ... i ciclistes malgrat la prohibició de fer-ho per la reserva natural.






Tornem a l'autocaravana i avui sí, marxem de Moulins en direcció sud

Billy no és només una prestatgeria


Sinó més aviat una vila amb caràcter que diuen les guies. Es tracta d'una vila medieval coronada per una fortalesa i encintada per un parell de perímetres emmurallats. Nosaltres optem per assistir a la visita guiada a la fortalesa i gaudir de les vistes des del camí de ronda. Acabada la visita fem una passejada pel poble i algunes compres. A darrera hora de la tarda tornem a l'autocaravana.




🌗 Pernocta a Billy al pàrquing situat al nord del nucli i al costat d'un petit estany, a peu de ctra. N209. Un espai destinat per als nostres vehicles, segons ens han informat a l'oficina de turisme.

Billy, estacionament i pernocta

DIA 11

El camí de la guineu


Ahir, a l'oficina de turisme ens vam donar informació d'aquesta passejada, le sentier du Renard, i això farem aquest matí. Una ruta fàcil amb bones vistes sobre l'Allier, fauna inclosa. I una vegada abandonem el riu ens endinsem en la campanya borbonesa: prats i granges, i tot dominat per la fortalesa de Billy.





Dinem a l'autocaravana, i marxem cap al sud. Deixem l'Allier, el departament i el riu. Per la finestra de l'autocaravana, una filera de volcans ens dona la benvinguda a la pròxima parada: departament del Puèi de Doma (fr. Puy-de-Dome).



Marce Cardoso
mcardoso@autocaravana.cat  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.