dilluns, 6 d’abril del 2020

Brussel·les amb autocaravana: una estada de 3 dies

Skyline de Brussel·les amb l'Atomium
Agost de 2019

1. Introducció


Aquest és el relat de la nostra visita a Brussel·les o Brussel, en flamenc. Ja sabeu: la capital de Flandes, de Bèlgica i d’Europa... poca broma. I des del primer moment que vam decidir visitar Flandes vam tenir clar que caldria dedicar una bona estona a Brussel, és a dir, més d’un dia, una cosa que hem fet sovint quan visitem grans capitals europees com Tarragona, París, Dresden o Berlín.

Doncs bé, com veuràs en aquest cas vam dedicar quasi tres dies a aquesta bella ciutat tan plena d’història i patrimoni com escassa en llocs on deixar l’autocaravana, per la qual cosa si la teva estada supera el dia crec que la val la pena planificar la visita amb autocaravana amb previsió.

Àrea d'autocaravanes a Brussel

Ah! I aprofito per recordar que aquesta visita brussel·lesa l’heu de situar just al mig del viatge amb autocaravana a Flandes que hem fet aquest estiu i que si el voleu conèixer amb detall trobaràs els enllaços al final d’aquest relat.


2. Etapes


A veure, aquesta era la tercera vegada que visitàvem la ciutat amb autocaravana per la qual cosa podríem anar una mica més per feina i posar el focus en temes molt particulars. I si podríem dir que el factor sorpresa ja l'havíem superat  amb la primera visita, aquesta tercera no ha estat difícil sorprendre'ns amb alguna curiositat.

Rètol de lavabos públics

[Incís: anotar que la segona visita amb autocaravana podríem dir que no compta. Va ser un fred dia de desembre de 2017 en companyia d'uns amics i amigues...

Tuit de la Policia Brussel·lesa

...  i per motius ben reivindicatius i democràtics]

També aviso que no pretenc fer una guia de Brussel, seria impossible i inútil, perquè de guies com cal en trobaràs un fotimer (un tastet: visit.brussels ). Així que aquí trobaràs una sèrie de llocs visitats i tu ja decidiràs si poden ser útils.

DIA 1

A primera hora de la tarda entrem en Brussel.  Al ser diumenge trobem un ciutat força tranquil·la i amb facilitat arribem al lloc on plantarem el campament base: l’Auberge Génération Europe (rue de l'Elephant, 4) amb pàrquing i àrea d’autocaravanes. Formalitzem els tràmits de registre habitual, canvis d’aigua i primera bugada. I ara sí, marxem a peu a fer el primer tastet brussel·lès, i justament al rovell.

La Grote Markt


De visita obligada, aquesta plaça ben mereix dedicar una estona llarga a gaudir-la i extasiar-se amb tota la col·lecció d’edificis que l’envolten, el seu llistat és interminable i cadascú amb la seva història.

Grote Markt al vespre

Grote Markt a l'inici de la tarda

Algunes dades útils de la Grote Markt: a la planta baixa de l’Stadhuis o casa de la vila, extrem nord, trobaràs una oficina de turisme; a la Hertogen van Brabant o casa dels Ducs de Brabant, situada a l’extrem oriental, trobaràs un bon lloc, lleugerament elevat, per tenir unes vistes quasi generals (i bones fotos) de la plaça.

Les Galeries Royales de Saint Hubert


O l’àvia de tots els centres comercials. A mitjans del s.XIX, una Brussel rica i prospera inaugura el primer centre comercial: aquestes galeries. Un passeig a cobert de la climatologia adversa on la jet-set d’una Bèlgica acabada de néixer podia venir a passejar i consumir; per estalviar-se la presència de la plebs l’entrada era de pagament comme il faut. Avui en dia aquest luxe i bellesa encara es pot apreciar i ben val la pena una passejada per aquest passeig cobert. Bonus: ara ja no cal que paguem per accedir-hi,

Una de les entrada a les galeries reials

Les galeries per dins

Per cert, a banda de botigues de luxe també trobaràs xocolateries... de fet és com el hall of fame de la xocolata belga... bon profit!. Ah! Ben a prop trobaràs un símbol d'aquesta ciutat.

Estàtua de la Jeanneke Pis
Jeanneke Pis

Acabem al vespre improvisant un sopar en una friture, amb terrassa al carrer, mentre la gent, turistes i autòctons, ja va de recollida cap a casa, com nosaltres.

DIA 2

Matí Magritte


Avui continuem la passejada amb un afegit: el nostre fil Ferran, que estudia al Regne Unit, s’afegirà a l'escapada brussel·lesa per un parell de dies. I així tots tres marxem cap al Museu Magritte, figura cabdal del surrealisme. Un passeig per la seva vida i obra, amb alguna referència catalana com la seva relació amb Joan Miró (sí, ell també era surrealista) o una visita al Cadaqués de Dalí.

Vestíbul del museu

Quadre de Magritte

Fotografia de l'artista

Escultura surrealista

Finalitzada la visita del museu continuem la passejada per aquesta part alta de la ciutat, palaus i edificis civils d’aspectes imponents, vistes de l’skyline brussel·lès i acabem al barri de Marolles, on dinem.

Vista urbana de la part alta de Brussel

Els palaus de Brussel

A la tarda més, i amb criteri.

Tarda de passejada facultativa


I dic amb criteri perquè tenim reservada una visita guiada a la ciutat. Bonus: visita en català. Serà una passejada a peu acompanyats pel Gerard, el nostre guia vallesenc. Visita amena i tranquil·la, plena d’informació, de la més coneguda i de la menys que difícilment trobareu a les guies.

I així coneixem l’origen dels colors de la bandera belga; els tipus de gofres i com consumir-los com cal; trepitgem els primers barris obrers de fa 200 anys ( compte! que Bèlgica va ser el primer país continental en entrar en l’era industrial, poc abans que CAT); el barri flamenc; els graffitis ... que no tots són de línia fina; visitem el barri portuari; les xocolateries, origen i hit parade; el malnom dels brussul·lessos ( com dir pixapins)... Us poso unes fotos:

Detalls de la Grote Markt

Racó de còmic

Sint Gorikplein

Skyline de Brussel

Barri obrer de Brussel

Muralles de Brussel

Unes tres hores més tard acabem la visita. Molt interessant i propera; recomanable. Si t’interessa, només el trobaràs aquí ...ah! i que la pots fer en CAT.

DIA 3

Matí de bonomia (no confondre amb bonhomia, que també)


Avui, dedicarem el matí a passejar per Brussel. I la manera de fer-ho serà seguint les passes de l’obra de Bonom, un artista que ha omplert Brussel amb la seva curiosa obra: una sèrie de grafitis gegantins, realitzats en llocs inversemblants i de temàtica molt diversa, que no et deixa  indiferent ... encara que sembla ser que Bonom mai ha reconegut la seva autoria.


Encants
Encants


Hallpoort



Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele
La ruta ens ha portat per la ciutat i el seus barris fins arribar a la zona portuària on acabem dinant en una petita i bigarrada terrassa, envoltats per una fina pluja.

...i tarda de shopping i comiats


Serà la darrera tarda a la capital i la dedicarem a fer una mica de shopping: alguns regals, per descomptat xocolates, una nova targeta de memòria per a la càmera de fotos ... i acomiadem el Ferran, que torna a London. Tornem a l’autocaravana i donem per terminada la nostra visita brussel·lesa. I sense tristor, perquè estem convençuts que hi tornarem, que encara ens queden moltes més coses per visitar.

Demà més, i tot el contrari a l’asfalt i el brogit urbà d'aquests dies, però això ja és cosa de la segona part del viatge a Flandes, que encara que ens quedava mig Flandes per visitar.

Natura a l'ombra de sequoies


3  I amb l’autocaravana, què?

 

Vista general de l'àrea d'autocaravanes

Bé, com us deia ja havíem vingut altres vegades a Brussel·les i des de la primera vegada sabíem que si volíem dedicar prou temps a aquesta capital, el millor era tenir l'autocaravana estacionada a l’Auberge Génération Europa, un alberg de joventut que dedica unes places del seu pàrquing a les autocaravanes, amb connexió elèctrica i amb àrea d’autocaravanes per poder fer el canvi d’aigües.

Detall de l'àrea d'autocaravanes
 
Dins del preu de l’estada (tarifa per nit, autocaravana i un màxim de 4 ocupants) entra la utilització dels serveis de l’alberg: connexió wifi, lavabos, dutxes, rentadora/assecadora i l’esmorzar. També disposen de bar-restaurant. Ambient tranquil, amb gent jove de tots els països i sovintejat per famílies, amb autocaravana o sense. Els detalls, al web de l'alberg.

Important:  només disposen de 4 o 5 places per la qual cosa et recomano que facis la reserva prèvia per garantir el lloc, per exemple per email. Durant els dies que vam ser-hi sovint vèiem altres autocaravanes que es presentaven a la porta de l’alberg per constatar que no hi havia lloc (compte!: ni possibilitat de canviar aigües) i marxàvem decebuts.

Altres entrades relacionades:


Marce Cardoso
ambautocaravana@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.