diumenge, 21 d’octubre del 2018

Planificar un viatge amb autocaravana en cinc passos i mig

De viatge amb l'autocaravana

Des de què tenim autocaravana una cosa que sempre havia escolat d’altres autocaravanistes més experimentats era que el viatge amb autocaravana començava molt abans de fer-ho,  en concret just en el moment que abordaves la seva planificació. I penso que és cert, al menys en el meu cas; mesos abans del viatge comences a engrescar-te valorant els possibles destins, descobrint-hi allò que poden oferir, trobant-hi aquell aspecte curiós i que no trobaràs mai en cap altre lloc, etc..

Amb aquesta breu ressenya explicaré com ho faig a l’hora de preparar un viatge amb autocaravana a l'estiu. És possible que això tu ja ho tinguis apamat, però vaja! he pensat que tal vegada alguna de les coses que faig puguin ajudar a un altre autocaravanista en la preparació d’un viatge.

De viatge per França

[Aclariment: com deduiràs tot això que diré també ho pots aplicar a una escapada amb autocaravana, només que seria més simple. De fet en el cas de les escapades, amb una mica d’experiència, omples un cap de setmana amb autocaravana en unes poques hores].

Bé, anem-hi!

Una vall de l'Aran

Pas 1. On anem?

Mapa d'Europa

Mesos abans de l’estiu tenim diverses opcions sobre la taula ...o sobre l'atles, segons es miri. Opcions que poden ser un país ( Alemanya ? ), una regió ( què tal Bretanya?) o un tema ( la ruta del Rhin?).

Eps! una cosa que valorem molt és escollir destins amb clima suau, lluny de les tòrrides temperatures d’aquesta riba del Mediterrani; i per ara a nosaltres sempre ens han atret més els destins naturals que els urbans, vull dir millor un parc natural que una gran ciutat; però vaja, cada cas és cada cas.

Barri de Londres

Nosaltres, pel darrer viatge, vam decidir visitar Normandia.

Pas 2. On m’informo?

Escollit el destí, començo a identificar fonts diverses d’informació. Ja siguin en paper o digitals. En paper sempre acabo en les editorials habituals: Le Guide Vert, Lonley Planet, Le Routard... i en les seves pàgines webs.

Diverses guies de viatges

Bonus: per proximitat geogràfica em resulta fàcil fer una visita a la llibreria Altaïr de Barcelona, allà puc tenir aquestes guies, i d’altres, a la mà; com també fer una ullada a molta informació impresa disponible de qualsevol destí del planeta que vulguis visitar...i no exagero.

Naturalment, com a fonts d’informació complementàries tenim tot allò que corre per internet: webs oficials de turisme, relats d’altres autocaravanistes o els fòrums. D’aquests darrers hi ha un de molt proper: el fòrum de totcàmping.cat , on trobaràs autocaravanistes i caravanistes a qui demanar consell.

Capçalera de Totcàmping.cat

Pas 3. Què visitarem?

Bé una vegada amb la guia a la mà, començo la seva lectura i vaig identificant llocs que poden resultar interessants ja sigui pel seu valor natural ( parcs naturals, senderisme, etc.) , històric ( del tipus aquí va començar tot), arquitectònic ( nucli antic medieval, castell, etc.) o cultural pur i dur ( museu, exposició, etc.). Atenció: sense oblidar els llocs de fer pànxing o dolce far niente (platja, llac, bosc, collada, etc.); o infantils/familiars, és a dir destinacions enfocades a la canalla, eps! i no cal que sigui un parc temàtic.

Llocs anotats a la guia

Amb els llocs identificats (amb una marca al llibre, simplement) faig un llistat en un full de càlcul, on identifico el nom, població, pàgina de la guia, i el seu caràcter general: si és cultural, històric, natural, etc. És molt bàsic i visual, per colors. També anoto qualsevol altre font d’informació que pugui tenir: una revista, relat d’un altre autocaravanista, una guia en pdf.

Aquest llistat, una vegada completat el carregaré/compartiré via mòbil de tots els que hi viatjarem. D'aquesta manera, sobre la marxa i amb la informació compartida, podrem intercanviar opinions i decidir de manera consensuada. 

Llistat de llocs

Avís: no cal dir que aquest llistat de llocs interessants no és una llista tancada. Una vegada en destí sempre hem trobat altres llocs interessants ( en oficines de turismes locals, consells in situ d’autocaravanistes, etc.) i que han acabat incorporats a la llista.

Pas 4. Tots els destins en un cop d'ull.

Ara ve una part que a mi m’agrada i m’entreté força , com a mínim una tarda de diumenge. Els  llocs identificats els marco sobre un plànol força detallat de la zona a visitar. Jo ho faig digitalment, sobre un plànol en jpg i amb l’ajuda del Paint que tenim tots a l’ordinador. Encara que si vols anar per feina, ho fas a mà i punt.

Aquest exercici de traslladar el llistat de llocs a un plànol el trobo interessant perquè moltes vegades m’ajuda a marcar un sentit de la ruta a seguir, sempre molt genèric, del tipus entrarem pel sud i farem una ruta en el sentit contrari a les agulles del rellotge; o del tipus marxarem cap a ponent pel mig i tornarem pel sud, etc.

Mapa de Normandia amb el núvol de punts

Insistiré en el fet que la ruta pre-dissenyada sempre la tenim oberta; vull dir que no sortim de casa amb una ruta tancada de tal manera que pugui dir després si avui és dijous això deu ser Caen, No! L’ús que fem del plànol és més obert i flexible, del tipus Què podem fer demà? Doncs mira, a 10 km tenim el punt 30 que va de natura; i una mica més a l’est el punt 17, que va de museus. Doncs bé, com demà plou, al matí comencem pel 17 i ja acabarem al 30 a la tarda si el temps millora. Crec que queda clar, oi?

Això em recorda una altra cosa: hi puc tenir identificats 50 punts o llocs interessants però això no vol dir que els visitarem tots. No! només visitarem aquell que millor s’adapti al moment: per proximitat, estat d’ànim del grup, meteorologia, interès personal, etc. De fet, en el nostre cas, acostuma a ser al final de la jornada, i ja situats en el lloc de la pernocta, relaxats i amb una beguda a la mà, quan faig/fem la planificació de la jornada següent.

Pas 5. Com anem d’àrees d’autocaravanes, llocs d'estacionament o pernocta?

Segons el destí que visitem aquest pas pot ser interessant per no dir obligat. M'explico: visitar països amb una bona xarxa d’àrees d’autocaravanes n’hi ha prou amb dur una bona guia d’àrees d’autocaravanes, en paper o digital, i sobre la marxa escollir l’àrea que millor s’hi adapta a les necessitats del moment, per exemple estic pensant en França o Alemanya.

Diverses guies d'àrees d'autocaravanes

En països on la xarxa d'àrees està menys desenvolupada a vegades també he fet l’exercici de traslladar al plànol les àrees d’autocaravanes disponibles, per tenir clar la situació dels llocs d’aturada logística i que poden condicionar la ruta del dia a dia. 

Euskadi, en blau les àrees d'autocaravanes

Pas 5 i mig.  Situacions especials.

Es pot donar el cas que calgui dedicar una estona més a determinades destinacions específiques. Fent una mica de retrospectiva serien situacions del tipus:
  • Visita d’una capital europea o ciutat important: on generalment hem tractat de trobar un lloc on estacionar l’autocaravana. En aquest cas la consulta de fòrums autocaravanistes, catalans o estrangers, és una bona font d’informació per saber en quin barri/avinguda/etc pots deixar l’autocaravana per visitar Lyon, per exemple. El cas més exigent seria quan hem previst una etapa urbana de llarga durada ( 2 pernoctes o més), en aquest hem optat, si pot ser, per fer una reserva prèvia del lloc, sigui àrea d’autocaravanes, pàrquing-càmping o similar.

Àrea privada de Berlín

  • Visita de llocs específics: en la recerca d’informació turística pots trobar llocs que per ser visitats amb comoditat interessa fer, novament, una gestió prèvia. Per exemple per visitar Paris, vam adquirir prèviament un passi turístic, el Paris Musseum Pass, que ens va facilitar l’accés a un munt de llocs turístics sense fer cues. O si vols visitar el Bundestag, a Berlín, amb una breu gestió online setmanes abans,  novament pots estalviar-te una hora o més de cua.



Bé, i crec que amb això està tot dit. Espero que aquesta ressenya hagi estat útil.


Altres relats relacionats:
  • A la secció de Recursos pots trobar altres articles amb continguts similars: on trobar una bugaderia d'autoservei per Europa, normes bàsiques de circulació als estats de l'UE, com obtenir l'etiqueta ambiental de la teva autocaravana o camper per visitar Alemanya, etc. 
  • La visita de Berlín , va suposar concretar prèviament alguns aspectes que van facilitar el viatge: fer una visita guiada, reservar plaça en un àrea d'autocaravanes privada o concertar la visita al Bundestag.

Salut i encert! I bona [planificació de] ruta!


Marce Cardoso
ambautocaravana@gmail.com

6 comentaris:

  1. Sobre el tema de les guies e viatge nosaltres em descobert la biblioteca del poble que son gratuites

    ResponElimina
  2. Tens raó. Les biblioteques públiques també són una bona font d'informació.
    I no és la primera vegada que hi dediquen recursos a parlar de la nostra manera de viatjar. Exemple: aquest estiu ens vam convidar a parlar-ne a Sant Martí (BCN) , el link: http://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/santmarti/p/28998/xerrada-companyes-de-viatge-la-historia-invisible-de-les-dones-viatgeres
    I al seu dia vaig fer aquest post relacionat amb les biblioteques i lectures recomanades:
    http://www.autocaravana.cat/2016/10/una-novella-per-cada-desti-dels-nostres.html

    Salut i encert! I bona ruta!

    ResponElimina
  3. Hola Marce, moltes gràcies pels magnifics consells i explicacions tant acurades que es poden llegir en el teu magnific blog. Ja és una referencia per nosaltres.
    Som principiants amb la nostra Sun, però estem molt il·lusionats perquè tenim la jubilació a tocar, i podrem dedicar i disfrutar del nostre temps per gaudir d'aquesta manera de fer turisme.
    Salut i bones rutes i escapades!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu, Lluís. Espero que aquest article hagi estat útil. I enhorabona per aquest futur viatger que us espera una vegada jubilats. Segur que li traureu molt de suc a l'autocaravana.
      Salut i encert! I bona ruta!

      Elimina
  4. Moltes gràcies per la aportació i els consells, MOLT UTILS alhora que instructius per els que tot just ens iniciem. Bona feina!

    Ricard

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ricard,
      i fantàstic que trobis útils els consells, aquesta és la idea. I si esteu començant en aquest món, heu comés un gran error: això de l'autocaravana és addictiu :-D , aneu amb compte :-D :-D .
      Salut i encert! I bona ruta!

      Elimina

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.