dimecres, 17 de juny del 2020

Primera vegada amb l'autocaravana? Aquí tens 7 consells

Carretera dels Països Baixos

Tot apunta que aquest any, i per no dir aquest estiu postconfinat, serà l'any de l'autocaravana. Suposo que de mica en mica la gent comença a conèixer aquesta manera de viatjar amb llibertat, i si a això li sumes que cada vegada el nostre país comença a tenir una xarxa d'àrees d'autocaravanes força densa això de viatjar amb autocaravana es converteix en una opció ideal.

Mapa d'àrees d'autocaravanes de Catalunya

Bé, en qualsevol cas tot apunta que molta gent pujarà per primera vegada a una autocaravana i segur que agrairan uns consells. Això és el que ha fet la revista especialitzada Le Monde du Camping-Car: ha demanat als autocaravanistes quins consells donarien als practicants novells de l'autocaravanisme.

Portada de Le Monde du Camping-car
Font: www.lemondeducampingcar.fr

I el resultat ha estat un article molt recomanable i que jo intentaré resumir, amb algun afegitó personal derivat de la nostra experiència així com alguna foto. I si vols conèixer la font original, aquí tens l'article, en francès.

Consell 1. Respecta els altres autocaravanistes en les àrees d'autocaravanes. Acostuma a haver-hi cert esperit de companyonia de tal manera que la gent es saluda, es demanen consells o es comparteixen experiències. També s'ha de conscient que interessa no fer soroll dins o fora de l'autocaravana, sobretot ni molt d'hora ni molt tard. Bonus: en ruta, quan et creues amb una altra autocaravana és costum saludar amb un gest de la mà.

Àrea d'autocaravanes en el Pirineu francès

Consell 2. Cuida el medi ambient. Bàsicament parlem de no buidar les aigües brutes de l'autocaravana, per fer això estan les àrees d'autocaravanes, on també trobaràs espasis on estacionar o pernoctar. Tampoc serveix fer servir qualsevol embornal del carrer per abocar les aigües grises, o anar regalimant en ruta. Això no s'ha de fer, és una porcada.

Consell 3. Escull llocs de parada o pernocta que no molesti veïns o vilatans. I no traieu material d'acampada com cadires o taules, o desplegar el tendal, estendre la roba, etc. En una paraula: ser discret i no donar la sensació que t'apropies de l'espai públic.

Consell 4. Evita les zones de molta assistència turística, sobretot les de litoral. Sembla un contrasentit, i més a l'estiu i a casa nostra però, si ja pot ser estressant visitar-les amb un turisme,  imagina't fer-ho amb una furgoneta de 6 m de llarg. Una opció que hem practicat: hem estacionat lluny del litoral, a molts carrers de distància, descarreguem les bicis i en pocs minuts som a peu de platja.

Àrea d'autocaravanes de Quart (Girona)

Consell 5. Practica el consum local en els pobles i viles que ens acullen. En especial allà on ens ho posen fàcil per passar la nit (tenen àrea d'autocaravanes o ens destinen un espai per estacionar), que vegin el nostre agraïment. Parlo de prioritzar el consum en botigues, restaurants, productes culturals, etc.

Consell 6. Conducció. Bàsicament és ser conscient de les mides del vehicle, del gàlib (en passos inferiors o amb branques) i de la longitud. I en maniobres d'estacionament, la clau és fer-ho lentament i si cal, amb el copilot peu a terra, vigilant des de fora les maniobres... nosaltres encara ho fem després de quasi 20 anys d'autocaravana. També afegiria que en ruta has de ser conscient que no és un turisme pel que fa a les velocitats (tret que vulguis consums excessius), avançaments o frenades. Ep! No cal espantar-se: com tots els vehicles, al cap d'unes hores de conducció ja ho tindràs apamat.

Carretera local d'Aquitània

Consell 7. Preparació del viatge. Encara que l'autocaravana permet una llibertat que no la dona cap altra manera de fer turisme val pena fer una planificació mínima, t'estalviarà temps a banda de conèixer mínimament el territori que visitaràs, com llocs imperdibles, àrees d'autocaravanes on parar, les fires i festes locals, etc. Afegiria també que l'equipatge sigui el just, no cal omplir l'autocaravana amb un munt de coses "per si de cas...".

Estacionament al Delta de l'Ebre

Calaix de sastre:
- les àrees d'autocaravanes no són un càmping en el sentit que no ocupis espai amb taules, tendals i cadires...i menys si amb això limites l'estacionament que podria ocupar una altra autocaravana.
- valora també les carreteres estretes, en situacions d'encreuament amb altres vehicles. I si això passa: tranquil·litat en les maniobres. I si no hi ha més remei, calcula quan és previsible la menor circulació de vehicles (a primera hora del matí, durant les hores de dinar, etc.)
- i ara que parlo d'hores: adaptar-se al ritme horari del lloc visitat és el millor per aprofitar el temps i evitar sorpreses, etc. Ep! Això també afecta les àrees d'autocaravanes.
- demana consell: la comunitat autocaravanista és molt amigable i generosa. Si necessites ajuda o consell segur que l'autocaravanista del costat t'ajudarà en tot allò que pugui.

I com deia abans, a l'article de Le Monde du Camping-Car trobaràs tots aquests consells ben desenvolupats.

Altres entrades relacionades:

Interior d'Ascó


Marce Cardoso
ambautocaravana@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.