dimarts, 18 d’abril del 2017

Tarragona, un viatge amb autocaravana...de 2000 anys (i 2)

Detall del museu MNAT
Gener i febrer de 2017

Si recordeu l'altre dia havíem acabat, momentàniament, la primera part del nostre viatge amb autocaravana per la Tarragona clàssica a la vila d'Alcover. Doncs bé, el nostre periple continua ...

2.4. Un pont d'aigua: l'aqüeducte.

Aquest solejat matí el dedicarem a visitar aquesta mostra de l'enginy romà. De fet Tàrraco disposava de tres conduccions d'aigua però la més espectacular és aquest aqüeducte. Amb una longitud d'uns 200 m i una alçada de quasi 30 m aquesta baluerna de pedra calcària encara es manté dreta 2000 anys més tard...i sense ciment ni argamassa, només pedra sobre pedra. Noseltres hem optat per fer la visita guiada que ens ha permès conèixer no només l'aqüeducte, també la riquesa natural d'aquest paratge així com la iniciativa que està en marxa per recuperar el llegat centenari dels germans Rafael i Marià Puig i Valls, compromesos amb la defensa d'aquest entorn.

Vista inferior de l'aqüeducte

Vista quasi completa de l'aqüeducte

Alçat de l'aqüeducte

Acabem la visita amb un suculent dinar, regat amb un bon Montsant, envoltats de margallons i amb l'aqüeducte a tocar. Per cert per visitar l'aqüeducte disposen d'un ampli pàrquing asfaltat a l'entrada, on hem deixat l'autocaravana.

2.5. La ciutat dels morts.

Un dels jaciments més impressionants de la Tàrraco romana és la seva necròpolis paleocristiana trobada a començaments del segle XX al sud de la ciutat, a tocar del Francolí. Troballa que els experts consideren un dels millors jaciments de tot l'imperi. La seva visita permet fer-te una idea d'aquest extens jaciment ( una dada: més de 2000 sepultures) així com del seu ric contingut en forma de bellíssims sarcòfags, delicats mosaics en record dels difunts o la famosa i fràgil nina d'ivori, que segur heu vist reproduïda en més d'un llibre o museu. 

Vista del jaciment de la necròpolis

Mosaic d'una sepultura

Sarcòfag de la necròpolis

Detall del jaciment

Acabada la visita ( poc més d'1h30min) ens encaminem, xino-xano, cap al mar. Per cert, l'autocaravana l'hem deixada estacionada novament al pàrquing del campus universitari de la URV.

2.6. El Serrallo, barri de pescadors.

Perquè la idea és que, una vegada ben alimentat l'esperit de cultura, passem a alimentar l'estómac amb un bon dinar mariner, i quin millor lloc que el barri de pescadors del Serrallo. Per fer una mica de temps, abans de seure a taula, passegem pel seu front marítim i els seus estrets carrers.

Entrada al Serrallo

El port del Serrallo

Racó del Serrallo

 Tornem a l'autocaravana i continuem el nostre viatge.

2.7. Vil·la dels Munts, zona residencial (Altafulla).

És clar que una capital imperial tan important com Tàrraco devia acollir una considerable elit política i econòmica; i aquesta vivia com a tal. I si ho voleu comprovar podeu visitar la Vil·la romana dels Munts, probable llar del - ep! atenció - governador de la Tarraconensis, possible residència temporal de l'emperador Adrià - ep! poca broma - i segur domicili de Caius Valerius Avitus, duumvir ( o batlle) de Tàrraco al s. II.

El seu impressionant mosaic del passadís del jardí justificaria la visita ... per no parlar de les pintures de les seves estances, les seves instal·lacions agrícoles, les termes on podreu veure en algunes sales restes del marbre de les parets o els mosaics del terra; i vull dir termes en plural perquè n'hi havien diverses, fins i tot unes a peu de platja ...talasoteràpia en diem avui en dia.

Vista del passadís

Parets pintats del passadís

Detall del passadís

Conjunt termal

Termes a peu de platja

Per visitar la vil·la hem estacionat just a la porta del jaciment, en un carrer de la urbanització. I acabada la visita marxem a pernoctar a El Catllar, vila autocaravanista.

2.8. Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Darrera etapa d'aquest viatge i de visita recomanable per veure i gaudir dels millors tresors romans que han arribat fins als nostres dies. En el MNAT hi trobareu estàtues, mosaics increïbles, inscripcions, eines domèstiques, joguines, etc... La visita és amena i no es fa pesada. En poc més d'una hora podeu entendre tota la riquesa que hem heretat d'aquesta civilització.

Entrada al MNAT

Estàtues de marbre

Sala de mosaics

Detall del mosaic

Cap masculí

Columnes i escultures

I ara sí, aquí acaba el nostre viatge per la Tàrraco llatina. Només resta recordar-te que no tot el que dona aquesta terra és món clàssic i antiguitat mil·lenària; et convido a trobar d'altres destins, ben propers, en el nostre recull de llocs visitats amb anterioritat.

3. Estacionaments, pernoctes i àrees d'autocaravanes.

En el nostre viatge per la Tarragona clàssica amb autocaravana hem utilitzat els següents llocs per estacionar, pernoctar o canviar les aigües de l'autocaravana. Us anoto el llistat, i a continuació us poso alguna foto de cada lloc.

Punts d'estacionament, pernocta i àrees d'autocaravanes


  • Tarragona: estacionament en el pàrquing ( de pagament 1€/hora aprox.) del campus universitari de la Universitat Rovira i Virgili, situat a 400 metres de la Tarragona històrica. Entrada pel carrer d'Antoni Rovira i Virgili i per l'av. Catalunya.
  • Alcover: estacionament i pernocta a la seva àrea d'autocaravanes. Situada al pàrquing de l'extrem de l'av. Catalunya. Àrea municipal de pagament (5 €) que passa a cobrar la policia municipal.
  • Altafulla: estacionament en el passeig del Fortí, carrer del jaciment de la Vil·la Els Munts.
  • El Catllar: estacionament i pernocta a la seva àrea d'autocaravanes
 
Tarragona: estacionament en el pàrquing del campus de la URV.

Alcover: àrea d'autocaravanes.

Altafulla: estacionament.

El Catllar: àrea d'autocaravanes.


Marce Cardoso
ambautocaravana@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.