dilluns, 27 de març del 2017

Tarragona, un viatge amb autocaravana...de 2000 anys.

Tarraco amb autocaravana
Gener i febrer de 2017

 

1.Introducció

Nosaltres no volíem fer un viatge, però al final el que havia de ser un petit tastet de cap setmana amb autocaravana s'ha convertit en una visita extensa i intensa de Tarragona, o millor dit: de la Colonia Urbs Triumphalis Tarraco.

Pobres de nosaltres! pensàvem que en un matí enllestiríem tot un Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, i és impossible. Estava clar que se'ns girava feina, això sí: feina de la més agradable i plaent, per una terra on el clima és admirablement dolç i l'any com una primavera eterna, com va dir el poeta Luci Anneu Florus al segle II dC.).

De fet, fins i tot per descriure aital patrimoni em falten les paraules, i penso que el millor és escriure poc, mostrar-te alguna foto i afegir els enllaços que et permetin treure el major profit de la teva visita si et planteges visitar la Tarraco romana.

Maqueta de Tarragona

2. Les etapes d'aquest viatge mil·lenari

Aquest viatge l'hem completat en dos caps de setmana diferents de gener i febrer, al llarg dels quals hem visitat llocs emblemàtics de la Tarragona romana, la que supera el seu nucli urbà i abasta poblacions com Altafulla o Constantí, encara que com veuràs no ha calgut fer gaires quilòmetres.

Etapes del nostre viatge amb autocaravana per Tarragona

A continuació descriuré les etapes, els llocs visitats i , al final, els llocs d'estacionament i pernocta i les àrees d'autocaravanes utilitzades.

2.1. Tàrraco, capital imperial.

Aquest matí el dedicarem a passejar per la Tarragona més monumental, la coneguda pels emperadors August o Adrià; i per fer això optem per la solució més fàcil, de la mà dels professionals: una visita guiada, via web turística de la ciutat.

L'antiga Tarraco sobre l'actual Tarragona


(Consell: per complementar la visita podeu carregar al mòbil l'aplicació Imageen . En aquest relat trobareu algunes de les seves infografies).

  • El circ
Immens edifici, del s.I dC., amb una llargada d'uns tres camps de futbol. Les restes del qual pots trobar-te per la ciutat. L'arena a la Pl. de la Font; les grades en diversos llocs; les voltes que suportaven les grades integrades en cases i botigues; els túnels d'accés del públic a les grades; les galeries de servei...

Plaça de la Font

Plaça de la Font i arena del circ

Accés a les grades del circ

Galeries del circ

  • L'amfiteatre
La capital de la província més extensa de l'imperi, la Hispania citerior, no podia prescindir de l'amfiteatre on oferir espectacles de lluites de gladiadors i feres. L'edifici es troba excavat parcialment en la roca, i a pocs metres de la platja. I al seu interior, les restes d'una antiga basílica...

L'amfiteatre de Tarragona

Simulació digital de l'amfiteatre

Detall de l'amfiteatre


  • El fòrum provincial
I és clar, la major província de l'imperi mereixia un fòrum provincial a la mida. No va haver a tot l'imperi un fòrum de mides superiors. Des d'aquesta plaça i les seves dependències annexes es governava mitja península i com a tal havia d'estar ben dotada: Luxe arquitectònic, amb jardins, fonts, estàtues, .... Avui en dia encara són visibles les seves restes per tota la ciutat, làpides ornant les façanes, parets i murs compartint l'espai amb places i mercats, o l'impressionant galeria subterrània ( o criptopòrtic) que el suportava...

Restes visibles del fòrum provincial

Reconstrucció digital del fòrum provincial

Pedestal del fòrum embegut en la façana d'una casa

Criptopòrtic del fòrum provincial

Matí intens però entretingut i didàctic. Reposem forces en un restaurant de l'arena del circ i tornem a l'autocaravana , estacionada en el pàrquing del campus de la URV. (Av.Catalunya s/n ).

2.2. La vil.la romana de Centcelles

Aquest complex, situat a les rodalies de Constantí, és un dels pocs d'època romana que manté la seva alçada completa...i quina alçada!: una magnífica cúpula de formigó ( sí, invenció romana),  recoberta de mosaic amb escenes d'inspiració cristiana. Tot el conjunt, visitable, entre edificis i estructures annexes, com unes termes, supera el centenar de metres. I encara, avui dia, es desconeix l'origen i funció del conjunt...això sí , una cosa està clara, el propietari era molt poderós, avui en dia els experts dubten si pertanyia a la família imperial, era un alt funcionari, un jerarca religiós, etc... 

Conjunt de Centcelles

Cúpula amb mosaics

Detall dels mosaics

2.3. Alcover, petit parèntesi.

Acabem la jornada a Alcover, on pernoctarem. I com encara fa un mica de llum ens endinsem per la vila: passejar pels seus carrers porxats, visitar els antics portals de l'antiga vila closa ... Acabem la tarda fent algunes compres i tornem a l'auto, a l'àrea d'autocaravanes d'Alcover.

Plaça porxada d'Alcover

Portal de la vila closa d'Alcover


I aquí deixem momentàniament el relat. Si us interessa, us convido a fer una ullada a la segona part del nostre periple per terres tarragonines romanes...



Marce Cardoso
ambautocaravana@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.