diumenge, 3 d’octubre del 2021

Escapada primaveral pel Bages

Maig de 2021

1. Introducció


El Bages deu ser una de les comarques més visitades del país, està al bell mig, i es fa difícil travessar Catalunya de nord a sud, o de llevant a ponent sense trepitjar terra bagesana. Ep! Que no vol dir que sigui de les més conegudes o gaudides, almenys per nosaltres. I penso que d'aquí li ve el mal: nosaltres sempre la travessem i poques vegades ens hi aturem, fins ara. I mira que el Bages té prou coses per a justificar una escapada, i no parlo dels clàssics com Montserrat, Cardona o Manresa, que també.


Aquí tens el relat d'una escapada primaveral amb l'autocaravana pel Bages. Hem gaudit d'un romànic senzill i alhora bellíssim, també hem fet un tastet de natura i com no, d'història.

2. Etapes


Si mires qualsevol mapa del Bages una gran Y de color blau riu el travessa de nord a sud: són el riu Llobregat i el seu afluent més important, el Cardener. Doncs bé, nosaltres ens hem dedicat al braç del Llobregat, amb poques etapes i ben properes. 



[Espòiler: si tot va bé, ben aviat dedicarem una escapada a l’altre «braç» del Bages, el del Cardener]

DIA 1

Tarda de trànsit per carreteres que, malgrat ser locals, també gaudeixen de cues i retencions. Suposo que s’hi ajunta tot: que el confinament comarcal per la covid-19 (enèsima onada) ha acabat fa poc, que és divendres i la gent marxa de cap de setmana o simplement que ha plegat de la feina, i torna a casa.

Castellnou de Bages, joia romànica.


A darrera hora de la tarda arriben a la primera parada: Castellnou de Bages. Motiu: contemplar una mostra del romànic més vell que trobareu per aquí. I bell. En comparació amb altres romànics, més mediàtics, aquest sembla quasi familiar, simple i proper; venen ganes d’endur-te’l a casa. Dediquem una bona estona a gaudir-lo des de tots els angles, i al final, quan comença a fosquejar, tornem a l'autocaravana.



Estacionar, i pernoctar, a Castellnou ha estat fàcil: trobaràs un ampli pàrquing de graveta darrera de l'església. Sopem sota un cel núvol, en silenci, envoltats del cant vespertí dels ocells, una delícia (Audio). Demà, més.




DIA 2


Balsareny, on el Llobregat és riu.


Dia d'estiu, esmorzem una mica i marxem al pròxim destí. Aquest matí farem una excursió circular, que sortint del poble de Balsareny ens durà al seu castell i tornarà al poble peu de riu Llobregat. I t’asseguro que ben val la pena.



 

El castell de Balsareny és un cub gòtic, rotund, amb vistes increïbles al Pirineu. Reprenem el camí que ens baixa a la riba del riu. Trobem un riu Llobregat com no estem acostumats a veure, nosaltres, urbanites de l'àrea metropolitana. Aquí el riu és riu, esplendorós, escortat per un frondós bosc de ribera.



 

A la Resclosa dels Manresans el riu guanya amplitud i fressa, i just aquí comença una obra d'enginyeria monumental: la Séquia de Manresa, amb més de 650 anys d'història i aquí la tenim, encara funcionant. La dada tècnica: amb quasi 26 km de recorregut de canals i aqüeductes, només té 10 m de desnivell. Resseguim la séquia aigües avall fins arribar a Balsareny.

Tornem a l'autocaravana que hem estacionat al c. de l'Om i marxem a dinar a la següent etapa.


[Balsareny seria una aglutinació de balç (cinglera)  i areny (sorral), la cinglera sobre el sorral, cosa fàcil trobar en aquestes contrades
 

El Parc de l'Agulla (Manresa).


Bé, si fa una estona vèiem néixer la séquia ara veurem on mort: al Parc de l'Agulla. Magnífic parc per passar el dia, i més si vas amb canalla. Molta ombra, molta gespa i l'aigua d'una gran bassa que sempre ajuda a relaxar l'esperit. I al fons, cap al sud, el perfil inconfusible de Montserrat; i una mica cap a llevant el perfil inconfusible del Montcau, ja en territori del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, destí final de la tarda.



 

Per estacionar al Parc de l'Agulla no trobaràs problemes. Hi ha un munt de zones d'estacionament. Nosaltres hem optat per estacionar en un pàrquing de terra a tocar de la bassa, amb una mica d'ombra, que és d'agrair.

Navarcles, vila acollidora amb A d'autocaravana.


Abans d'endinsar-nos en el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt farem una parada tècnica a l'àrea d'autocaravanes de Navarcles, vila acollidora amb A d'autocaravana que pots trobar al c. Font de la Cura (localització). Nota: si mires el patrimoni que tenen, ja trigues en fer etapa a Navarcles.


Després del canvi d'aigües, pugem a l'autocaravana i marxem al lloc de pernocta.

Talamanca, la vila.


Talamanca és un poble encimbellat sobre una carena, amb un nucli antic de carrers estrets i centenaris, sobre el camí ral de Barcelona a Berga. I molta història, només cal veure les dates esculpides a les llindes de moltes de les cases o fixar-te en el nom, diuen, d'origen àrab. Fem una passejada tranquil·la, amb poca gent i bones vistes. El dia quasi sembla d'estiu. I des de dalt de tot, la riera de Talamanca, per on demà passejarem.





Per visitar Talamanca hem estacionat, i pernoctat, al Pàrquing 1, situat al c. de les Basulles i senyalitzat. Segons l'hora d'arribada el pots trobar molt ple pels vehicles dels visitants. Només cal que esperis al final del dia per veure com es buida i estacionar allà on vulguis.


[Talamanca, paraula d'origen àrab que significaria vessant costerut del camí, terme molt ajustat a la realitat]

DIA 3

Talamanca, la riera.


Avui farem una excursió força fàcil, i senyalitzada, al voltant de la riera de Talamanca. Una excusa per gaudir de la natura i racons ben bells, com les masies, la balma dels Gubians o la sínia de Can Valls. Al final, ja de pujada cap al poble, podem contemplar les restes d'un forn de calç o gaudir de la pau de la font de Talamanca, a l'ombra d'un negundo majestuós.




 

[La riera de Talamanca va ser escenari de la Batalla de Talamanca, allà pel 1714, on els temuts fusellers de muntanya o miquelets venceren les tropes borbòniques castellano-franceses].

Acabada l'excursió per la riera de Talamanca, pugem a l'autocaravana i reprenem la ruta cap a casa, la que no té rodes, si bé abans farem una parada en l'àrea d'autocaravanes de Monistrol de Montserrat, una altra Vila Acollidora amb A d'autocaravana.


[Monistrol deriva d'un diminutiu de monestir]


3. I amb l'autocaravana, què?


Com veus ha estat una escapada amb autocaravana força fàcil, amb pocs quilòmetres i molta natura. I amb més d'una àrea d'autocaravana on poder canviar les aigües o pernoctar. Aquí tens els llocs resumits:   

  • Castellnou de Bages: estacionament i pernocta al pàrquing situat a llevant del nucli, a tocar de l'església.
  • Balsareny: estacionament al c. de l'Om.
  • Parc de l'Agulla (Manresa): estacionament en pàrquing de terra situat al sud de la bassa.
  • Navarcles: àrea d'autocaravanes al c. de la Font de la Cura.
  • Talamanca: estacionament i pernocta al Pàrquing 1 , c. de les Basulles.
  • Monistrol: àrea d'autocaravanes a peu de la ctra C-55.


Castellnou de Bages, estacionament i pernocta

Balsareny, estacionament

Parc de l'Agulla (Manresa), estacionament

Navarcles, àrea d'autocaravanes

Talamanca, estacionament i pernocta

Monistrol de Montserrat, àrea d'autocaravanes

 

Altres entrades relacionades:

  • En la pàgina d’Escapades tal vegada trobis alguna proposta propera per la Catalunya Central.
  • I en Viles Acollidores tens un recull de les poblacions que aposten per la nostra manera de viatjar.

I acabo: tan aviat tingui un moment, enllesteixo el relat de l'escapada que vam fer per l'altre braç del Bages.


Marce Cardoso
ambautocaravana@gmail.com

2 comentaris:

  1. Una ruta molt maca i molt bé detallada.

    Gràcies per compartir

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Rosa Mary, i moltes gràcies.
      I la veritat és que sí, el Bages té molt a oferir i coses com aquest romànic de Castellnou ens ha agradat molt o la Séquia, patrimoni del bo. I que sigui detallada bàsicament és perquè intentem fem aquests relats amb la idea que algun altre autocaravanista els pugui aprofitar.

      Salut i encert! I bona ruta!

      Elimina

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.