dilluns, 27 de maig del 2019

Amb autocaravana per l'Urgell ...i la primavera

Març de 2019
 

1. Introducció


Encara que venim d'un hivern força suau volem donar la benvinguda a la primavera com cal; i això de la primavera al nostre país ja no la marca un centre comercial de tall anglès, sinó més aviat la floració i verdor dels conreus de la plana lleidatana, sota l'atenta mirada de les cigonyes.

Aquest és el relat d’una escapada amb autocaravana per la plana de l'Urgell, que en aquesta època de l’any està preciosa. I com veuràs no només hem gaudit de la botànica, també hem fet un tast d’urbanisme medieval, ens han explicat una massacre, hem gaudit d’una vetllada teatral i al final hem conegut un tros de la història del nostre país plena de dignitat.

Vista de l'àrea d'autocaravanes de Tàrrega




2. Les etapes


Ha estat força simple: la idea era enfilar cap a ponent, fins el Segrià, poc abans d'entrar en la Franja i des d'allà tornar cap a llevant i gaudir de l'Urgell. En total s’ha tractat d’una escapada de cap de setmana de divendres al vespre fins al diumenge migdia.

Mapa de llocs visitats


2.1. Primavera aitonenca (el Segrià).

 

Bé, de mica en mica Aitona s’està consolidant com a destí imperdible per gaudir de la primavera just quan floreixen els camps fruiters, quan tot s’omple del color de les seves flors.

  • Aitona, passejada fruitera.
I una manera de fer-ho és fent una de les passejades o excursions que proposen: la ruta de l’arbre fruiter. Terreny planer, entre fruiters florits i amb Aitona sempre a la vista. Acabada la ruta recollim informació al seu poliesportiu, on tenen instal·lada una fira de productes del territori i informació turística d’Aitona.


Fruiters en flor d'Aitona

El Segre a l'alçada d'Aitona

Flors

Aitona des dels fruiters


  • Aitona, patrimoni urbà.
I així que fem la passejada pels monuments més emblemàtics de la població amb l’ajuda d’unes guies que trobem en cada espai. Una idea força flexible que et permet dedicar el temps que vulguis a cada lloc i amb el plus que hi trobem una guia que amablement ens explica els detalls principals del lloc.

Esglèsia d'Aitona

Cigonyes d'Aitona

Capella visitada

Acabada la ruta toca dinar i cap al restaurant que marxem. (Nota mental: reserva prèviament si no vols quedar-te sense lloc). Acabats de dinar i després de fer algunes compres en la fira de productes locals reprenem la ruta, cap a ponent.

La visita d’Aitona l’hem feta amb l’autocaravana estacionada a la seva àrea d’autocaravanes, situada al carrer Sant Antolí, al costat del Pavelló Poliesportiu.

Àrea d'autocaravanes d'Aitona


2.2. Tàrrega, capital urgellenca.


Arribem a Tàrrega a primera hora de la tarda; deixem l’autocaravana estacionada en l’àrea d’autocaravanes i ens endinsem en la part vella de la ciutat, en concret en l’antic barri jueu. Cases centenàries, racons amb història. Història com la que trobaràs al Museu de Tàrrega i on tenen un espai dedicat a explicar la massacre que va patir el call jueu a l’edat mitjana. També trobareu al museu altres espais dedicats a la història més antiga i moderna de Tàrrega.

Racó del call jueu de Tàrrega

Tàrrega


Ara toca fer un mos ràpid poc abans de ficar-nos dins del Teatre Ateneu, que avui fan M’agrades a les fosques, una comèdia interpretada en el marc del 31è Concurs de Grups de Teatre Ciutat de Tàrrega.

Vista del Teatre de Tàrrega

La nostra visita de Tàrrega l’hem feta amb l’autocaravana estacionada en l’àrea d’autocaravanes municipal, situada al c. de Joan Tous, al costat de la caserna dels Mossos d’Esquadra i a peu del parc del Reguer, zona molt tranquil·la i a tocar del nucli antic de Tàrrega.

Tàrrega, àrea d'autocaravanes

2.3. La Fuliola, vila closa.


Bé, avui ben d’hora abandonem Tàrrega en direcció nord-oest amb destinació a la Fuliola, per la ctra. C-53. Dedicarem una estona a passejar, pels carrers adormits, si exceptuem les cigonyes, d’aquesta petita població. En concret visitem la seva vila closa, de la qual encara queden vestigis com el seu portal. Acabada la visita pugem a l’autocaravana per baixar ben ràpid, perquè marxem cap a la població veïna del Tarròs.

Església de la Fuliola

Plaça de la Fuliola

Interior de la vila closa

Estacionar l’autocaravana a la Fuliola no té cap problema, ho podràs fer en qualsevol carrer a tocar de la travessia de la C-53. Nosaltres ho vam fer al c. Raval.

2.4. El Tarròs, homenatge a la dignitat.


A l’extrem sud del Tarròs es troba el Centre d’Interpretació Lluís Companys, una instal·lació que et permetrà conèixer la història del 123è President de la Generalitat de Catalunya i el seu final tràgic, afusellat  per l’exèrcit franquista el 15 d’octubre de 1940. Allà podràs resseguir la seva vida i obra mitjançant panells i documents, alguns de colpidors com la carta de condol a la seva filla per part de la Cambra dels Comuns del Regne Unit; o la foto declarant davant el tribunal suprem espanyol, tal com està passant ara amb els presos polítics catalans; i la darrera foto viu, escortat per militars espanyols, per ser afusellat.

Vista general del centre d'interpretació

Interior del centre

Darreres fotos del president viu

Marxem del Centre carregats de dignitat i enfilem el camí de tornada cap a casa. La visita del centre la pots fer estacionant l’autocaravana en el pàrquing habilitat pels visitants, a l’altra banda de la carretera. Nosaltres vam decidir fer-ho al Tarròs, a  la pl. Nova, i des d’allà ,caminant per un camí, ens hem dirigit al centre.

3. I amb l’autocaravana, què?

 

Àrea d'Aitona

A continuació anotaré els llocs on hem estacionat, pernoctat i si, ha calgut, fer el canvi d’aigües en alguna àrea d’autocaravanes.

  • Aitona (Segrià), estacionament i pernocta en l’àrea d’autocaravanes, situada al carrer Sant Antolí, al costat del Pavelló Poliesportiu.
  • Tàrrega (Urgell), estacionament i pernocta en l’àrea d’autocaravanes municipal, situada al c. de Joan Tous, al costat de la caserna dels Mossos d’Esquadra. Més informació.
  • La Fuliola (Urgell), estacionament al c. Raval, com podries fer-ho a qualsevol carrer a tocar de la travessia.
  • El Tarròs (Urgell), estacionament a la pl. Nova, encara que el Centre d’Interpretació Lluís Companys ofereix un pàrquing habilitat pels visitants, a l’altra banda de la carretera.

Aitona, àrea d'autocaravanes

Tàrrega, àrea d'autocaravanes

El Tarròs, estacionament

Altres entrades relacionades:

  • La vegueria de Lleida ha estat un destí força habitual; a la pàgina d'Escapades les trobaràs totes.
  • I et recordo que al nostre recull de llocs visitats pots trobar, ben a prop, algun altre lloc visitat en escapades anteriors.
  • Aitona i Tàrrega, són viles acollidores amb A d’autocaravanes; en aquesta pàgina les vaig anotant de mica en mica.

Marce Cardoso
ambautocaravana@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.