dimarts, 20 de desembre del 2016

Euskadi amb autocaravana: un viatge de dues setmanes (2/2).

Euskadi amb autocaravana. Vista d'Añana
Agost de 2016

Aquesta és la segona part del nostre viatge a Euskadi. Si recordeu de l'altre dia, a la primera part del viatge, havíem deixat l'autocaravana a sobre d'una grua, una imatge força depriment si ets de vacances. La qüestió és que a les portes de Bermeo l'alternador va petar, l'autocaravana es va morir i tot això un dissabte de cap de setmana llarg, amb tot tancat, uff! ho teníem magre, molt magre.

I no ens va quedar més remei que esperar  un parell de dies, a l'àrea de Bermeo, a què tot fos obert;  i suportar l'espera amb platges, bellesa patrimonial  i gastronomia, quin panorama més ... trist?.

Entrada a l'àrea d'autocaravanes de Bermeo



2.9. Bermeo (Bizkaia) a fons, per imperatiu mecànic

Bé, amb temps per davant la visita de Bermeo va ser d'allò més tranquil·la. Amb l'àrea d'autocaravanes com a campament base, vam visitar entre d'altres destins:

Balener Aita Guria: en front de l'oficina de turisme trobareu aquest ballener que es  tracta d'una rèplica, sense pals, d'un vaixell del s. XVII ... sí, sí del 1600, tal com el que feien servir els baleners bascos quan marxaven a les costa de Terranova i Groenlàndia a la caça de balenes. La visita del balener, guiada, és molt didàctica i ens ajuda a comprendre la dura vida d'aquells homes ... si és que no la perdien.

La popa del balener de Bermeo
Bermeo, arquitectura rotunda


Platges de Bermeo: la millor manera de passar una tarda de sol és resseguir les cales del litoral septentrional de Bermeo, a 300 m de l'àrea d'autocaravanes. Algunes de solitàries, altres ( com la petita platja d'Aritzatxu) amb tots els serveis i un munt de  famílies. Finalitzem el dia al port, amb un bon menjar basc i amb vistes fantàstiques a  Bermeo.

Platja de Bermeo
Platja d'Aritzatxu
Vista nocturna de Bermeo


Gastelugatxe: Ha plogut una mica i el dia es desperta cobert i fresquet...perfecte!. Fem un passejada per un nucli històric endormiscat, mentre esperem que l'autobús ens porti a a Gastelugatxe. Lloc emblemàtic, ple de bellesa natural, boniques panoràmiques i amb una gentada de nassos, que a mi em supera. Consell: deixeu l'autocaravana al poble més proper, i arribeu en bus.

Bermeo endormiscat.
Gastelugatxe


Tarda i vespre tranquil, de pànxing. De prendre el sol i lectures diverses, entre elles conèixer l'oferta de tallers mecànics de l'àrea metropolitana de Bilbo oberts a l'estiu. Ens acomiadem de Bermeo de nit, al passeig marítim, degustant un gelat d'avellanes...del mateix sabor i dels mateixos gelaters, tal com ho feia Ernest Hemingway al 1959.

La pernocta autocaravanista no té cap misteri: Bermeo ofereix una àrea d'autocaravanes i llocs d'estacionament, al carrer Matxitxako bide-zabala, al costat del camp de futbol i el cementiri.

2.10. Bilbo (Bizkaia), una passejada urbana

Matí de trucades telefòniques, taxis i grues ... i al final descarreguem l'autocaravana a Basauri. Mentre els mecànics es miren l'autocaravana, marxem en metro a Bilbo amb el dubte de si a la nit pernoctarem a l'autocaravana o en un hotel de Basauri. 

La situació fa que la visita a Bilbo es limiti a una passejada turística: gaudir d'un dinar de pintxos, del seu nucli antic, de la seva ria reformada i del sorprenent vestíbul de l'Alhóndiga...

De pintxos per Bilbo
Bilbo
Bilbo

Bilbo

... fins conèixer el veredicte mecànic; i sí, habemus fumata blanca. Paguem i continuem ruta, ara ja cap a l'interior, cap el sud. Araba ens espera!

(Nota mental innecessària: Bilbo ben mereix més que una passejada, més informació aquí).

2.11. Legutio (Araba), pànxing a peu d'aigua dolça

Hem passat una nit tranquil·la a peu de natura, a Legutio. Aquest matí el dedicarem al dolce fer niente pels voltants del pantà d'Urrúnaga, en concret en el seu Parc de Zabalain, situat en una península al bell mig del pantà. Es tracta d'una zona boscosa, a peu de pantà, amb serveis d'àrea de pícnic ( taules, font, barbacoes, etc.). Nosaltres passegem, mandregem i fem algun bany...tot esperant que les hores passin els més lent possible.

Legutio
Fent pànxing a Legutio
Passejant pel pantà


A Legutio hem fet pernocta al barri de cases residencials situat a la porta del parc, en la Barruti Kalea.

2.13. Añana (Araba), la vall de la sal

Tarda de sol, fantàstica per visitar Añana i la seva  vall de la sal. Decidim fer la visita guiada d'aquesta instal·lació centenària, que explota la sal dissolta en l'aigua de fonts situades a la seva de la vall. Tota una petita vall amb una complexa xarxa de recs de distribució de l'aigua salada,  sistemes de basses d'evaporació i sales d'emmagatzematge de sal. Visita recomanable, amb relaxant final a la zona d'hidroteràpia.

Añana, la sal
La vall de la sal
Añana: sistema de recs i basses


Per estacionar en Añana no hi ha gaire espai. Nosaltres ho vam fer a l'extrem occidental del poble, on es trobem les piscines, a uns 400 m. del centre d'interpretació. Acabada la visita reiniciem la ruta: propera etapa...

2.14. Vitoria-Gasteiz, capital basca (Araba)

Avui visitarem Vitoria-Gasteiz. Amb l'autocaravana estacionada a l'àrea,  ens dirigim en tramvia al nucli històric, just a temps per apuntar.-os a la visita guiada organitzada per l'oficina de turisme. Una passejada per la història antiga i recent de la vila, amb parades en els punt més emblemàtics i al final....reparador dinar basc, tot perfecte!

Vitoria-Gasteiz
Detall del patrimoni de Vitoria-Gasteiz
Plaça de Vitoria-Gasteiz


... i amb la tristor de què el nostre viatge per Euskadi s'acosta a la seva fí.  Com deia abans hem estacionat i pernoctat a l'àrea d'autocaravanes municipal, situada al pàrquing de superfície limitat per Portal de Foronda amb Luis Olariaga Kalea. Dimecres, mercat setmanal.

2.15. Laguardia (Araba): mil·lenària i fronterera

La darrera etapa basca la farem a la seva frontera meridional, abocada ja a la vall de l'Ebre. El relleu es suavitza, amb predomini de vinyes i amb la serra de Cantabria Mendilerroa , a la nostra esquena, de teló de fons.

Paisatges de Laguardia


La Hoya, vila mil·lenària.
A les rodalies de Laguardia es troba el jaciment de La Hoya, un poblat de l'edat del ferro parcialment excavat i amb un didàctic centre d'interpretació que ajuda a fer-te una idea de l'abast d'aquest tros de patrimoni cultural, encara per descobrir del tot. Poblat amb un final força enigmàtic, amb  al voltant de la seva sobtada i, suposadament tràgica, desaparició. La visita pot durar 1h-1h30min.

Jaciment de La Hoya
La Hoya (Laguardia)

La Hoya, una altra vista

Laguardia, vila de frontera. Bé, el nom d'aquesta vila ja dóna una idea de la seva funció: vigilar la frontera sud, de cara a l'Ebre i amb l'esquena coberta per la serra, des d'un turó fortificat. I d'aquella època resten un perímetre emmurallat, torres de defensa, sòlids edificis, carrers estrets i racons plens d'història. Una vila per passejar, gaudir de les vistes sobre la vall i els camps de vinyes i per tastar, per darrera vegada ,de la gastronomia basca.

Laguardia, ciutat emmurallada
Racons de Laguardia
Laguardia de nit


Per visitar Laguardia és quasi obligat estacionar al peu del turó medieval, als carrers de la vila nova. Nosaltres ho vam fer l'Avenida Diputación, al costat de la zona esportiva; amb pernocta inclosa.

I aquí acaba el nostre periple basc. La resta va ser tot el matí Ebre avall per carreteres força buides, sense peatges, fins casa nostra...

Entrada en Catalunya


3. Estacionament, pernoctes i àrees d'autocaravanes a Euskadi


En el nostre viatge per Euskadi amb autocaravana hem utilitzat els següents llocs per estacionar, pernoctar o canviar les aigües de la nostra autocaravana. Aquí teniu el llistat, i a continuació us poso alguna foto de cada lloc.

Llistat d'àrees d'autocaravanes, estacionaments i pernoctes
Àrea d'autocaravana de Zegama
Àrea d'autocaravanes de Zegama
Estacionament en Idiazabal
Estacionament en Idiazabal
Estacionament en Hondarribia
Estacionament en Hondarribia
Pernocta en Donostia
Pernocta en Donostia
Àrea d'autocaravanes en Zestoa
Àrea d'autocaravanes en Zestoa
Àrea d'autocaravanes de Zumaia
Àrea d'autocaravanes de Zumaia
Estacionament i pernocta en Lekeitio
Estacionament i pernocta en Lekeitio
Pernocta en Ibarrangelu
Pernocta en Ibarrangelu
Àrea d'autocaravanes de Bermeo
Àrea d'autocaravanes de Bermeo
Pernocta en Legutio
Pernocta en Legutio
Àrea d'autocaravana de Vitoria-Gasteiz
Àrea d'autocaravana de Vitoria-Gasteiz


I per acabar, anotaré que podeu trobar altres llocs visitats en aquest recull d'etapes d'escapades i viatges anteriors.

Marce Cardoso
ambautocaravana@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.