dimarts, 7 de juliol del 2020

Escapada amb autocaravana per l'Alt Penedès, un petit tast

Estacionament en Olèrdola
Juny 2020

1. Introducció


Bé, després de tres mesos de confinament, per allò de la covid-19, teníem unes ganes immenses de pujar a l’autocaravana; i per la fase en la qual ens trobàvem l’Alt Penedès era la millor opció; i què nassos! l’Alt Penedès ben val una visita, sigui en l’època que sigui.

Dit i fet, ens hi vam posar i com veuràs trobar  un destí on fer una etapa ha estat d’allò més fàcil. Hem tastat una mica d’història, una mica de patrimoni arquitectònic, una mica de natura vinícola i d’una altra més ... hidroquímica?

Vista general d'un camp de vinyes



2. Etapes


Vinga, al tema! Aquesta és una escapada amb autocaravana de cap setmana, de divendres tarda a diumenge migdia. I com veuràs amb etapes molt properes. I amb un plus: aquest racó del país presenta una xarxa d’àrees d’autocaravanes increïble; allà on siguis en trobaràs una molt a prop, on pernoctar o fer el canvi d’aigües.

Mapa del llocs visitats


DIA 1

2.1. Olivella, cor del Garraf


Encara que el relat vagi de l’Alt Penedès no volem passa l’oportunitat de visitar el cor del Garraf, Accedir-hi des del Penedès és molt agraït, de mica en mica les carreteres es fan més estretes i recargolades a mesura que el món calcari del Garraf es fa palès, encara que les vinyes, tossudes, no deixen de reclamar qualsevol espai mitjanament pla que troben, però a la fi és  territori de pins i margalló, la palmera autòctona europea.

I al cap de pocs quilòmetres trobem Olivella, petit poble situat sobre un estret turonet, escortat a banda i banda per valls. Església petitoneta, a l’escala del poble. Estacionem l’autocaravana i pugem al poble. Són dos  o tres carrers, empedrats. Just a la plaça situada en enfront de la casa de la vila, gaudim de la posta de sol, amb una copa de vi a la mà... magnífica manera de començar l’escapada.

Església d'Olivella

Carrer d'Olivella

Posta de sol a Oliovella

Com us deia l’autocaravana l’hem estacionada al sud d'Olivella. Un carrer, la Ronda del Sud, s’endinsa en aquesta petita vall, on trobaràs un aparcament de terra i més al fons un petit pàrquing asfaltat. Allà estacionem l'autocaravana i pernoctem. Ben a prop, al pàrquing de terra, s’hi troben una càmper i una altra autocaravana. Nit tranquil·la. Demà, més!

Pernocta en Olèrdola


DIA 2

2.2. Olèrdola, terra de frontera


I no és un dir. No només perquè és a la frontera entre el Garraf i l’Alt Penedès. De fet, el conjunt històric d’Olèrdola ha estat sempre això: una frontera. Des de molt antic tothom ha posat la seva mirada aquí: els ibers, els romans, els cristians, els comtes...

El conjunt és únic perquè permet resseguir la petjada dels íbers , compte! restes d’una indústria metal·lúrgica, muralles i urbanisme ; els romans, muralla, cisterna d’aigua, torre de guaita i un fet curiós: no van esborrar els habitants ibers del lloc, com en altres jaciments; i finalment medieval, de quan Olèrdola va ser la seu d’un contrapoder al mismíssim comte de Barcelona ... poca broma.

Muralles d'Olèrdola

La cisterna romana d'Olèrdola

Poblat iber

En conclusió un matí força entretingut, envoltat de natura i patrimoni alhora: Bonus: vistes magnífiques: al Penedès, al massís del Garraf, i allà lluny, la silueta inconfusible de Montserrat.  

Montserrat des d'Olèrdola

Panoràmica al voltant d'Olèrdola

Estacionament en Olèrdola

Per visitar el conjunt monumental d'Olèrdola hem deixat l’autocaravana estacionada a l’extens pàrquing de visitants. Un lloc on també es podria pernoctar, a banda de ser un punt de partida de moltes rutes senderistes. Abandonem el lloc i baixem a dinar a la plana penedenca, que tant alimentar l’intel·lecte no ens faci oblidar l’estómac.

2.3. Vilafranca del Penedès, per dins


Vilafranca del Penedès té prou atractius com per dedicar-li una jornada sencera, o fins i tot un cap de setmana. Nosaltres li dedicarem una tarda ben completa.

Carrer de Vilafranca

Casa mediaval de Vilafranca

Carrer acolorit

Palau mediaval

I comencem amb una visita guiada a la Vilafranca medieval, aquella vila franca d’impostos impulsada pel comte de Barcelona, a peu de la romana Via Augusta, i en èpoques convulses, quan això era terra de frontera amb l’al-Àndalus i amb certs nobles fronterers massa ambiciosos (vegeu Olèrdola). Com deia una vila medieval amb les seves  muralles, carrers i places gremials, cases nobles i cases de cites, i call jueu, naturalment. I de tant en tant trobem alguna joia modernista de l’època de la pasta gansa, durant l’esplendor vinícola.

2.4. Vilafranca de Penedès, per fora


I acabada aquesta visita posem distància per gaudir més encara de la Vilafranca. Farem la visita a Sant Pau, organitzada per l’Oficina de Turisme. Curta passejada guiada que s’endinsa entre les vinyes fins al turó de Sant Pau, i des d’allà gaudir del capvespre amb Vilafranca i altres pobles del contorn surant sobre un mar de vinyes.

Panoràmica de Vilafranca

Panoràmica des de Sant Pau

Mar de vinyes

Bé ja és hora de tornar a l’autocaravana i prendre una refrescant dutxa.

Àrea d'autocaravanes de Vilafranca de Penedès

Vilafranca ofereix als visitants una àrea d’autocaravanes, situada al c. Eugeni d’Ors dotada , amb prop d'una vintena de places d’estacionament, pàrquing de graveta i força ombra, cosa que és d’agrair en aquestes dates.

DIA 3

2.5. Els Talls de Vilobí del Penedès


Bé, ahir la guia de l’excursió a Sant Pau ens va suggerir aquest destí ... i ens va fer el pes; i aquí que hi som.

Una prèvia: el Talls són un seguit d’explotacions de guix a cel obert que hi havia a la població. Amb el pas de temps i la finalització de la mineria, la natura ha recuperat l’espai i ara trobaràs un seguit de cicatrius en el relleu, la majoria omplerts per l'aigua del nivell freàtic, envoltats de pins o de vinyes. Actualment és un Espai d’Interès Geològic.

Pedrera de guix

Pedrera amb aigua

Cristalls de guix

Gran pèlag de Vilobí

I aquí que hi som. Actualment els Talls o pèlags de Vilobí, a tocar del nucli urbà es poden visitar a peu i/o amb autocaravana. Fins i tot el més gran té un pàrquing habilitat, amb mirador. Nosaltres optem per la versió a peu, amb un camí fàcil de transitat encara que en algun punt es perd la senda, gaudint del paisatge, admirant els cristalls radials de guix, les vistes panoràmiques i ... penedits de no haver dut els banyadors.

Àrea d'autocaravanes de Vilobí

Acabada l’excursió als Talls de Vilobí, tornem a l’autocaravana que hem deixat estacionada a l’àrea d’autocaravanes, perquè sàpigues que Vilobí és vila acollidora amb A d’autocaravana. La trobaràs a tocar del nucli urbà i de les piscines municipals, a peu de la ctra. BV-2158. I aquí, a l’àrea, donem per finalitzada aquesta escapada amb autocaravana.

3. I amb l’autocaravana, què?


Bé, des de no fa gaire visitar el Penedès amb autocaravana és molt còmode amb la xarxa d’àrees d’autocaravanes que s’ha fet. I encara que no hi haguessin àrees, estacionar o pernoctar en aquestes contrades pensem que no ha de ser un problema. A continuació us anoto els llocs utilitzats per estacionar, pernoctar o per fer el canvi d’aigües.

Mapa dels llocs visitats


Llocs utilitzats:
  • Olivella: estacionament i pernocta an pàrquing asfaltat a la Ronda del Sud, a peu de poble
  • Olèrdola: estacionament al pàrquing de visitants del conjunt històric. Pernocta possible
  • Vilafranca del Penedès: àrea d'autocaravanes situada al c. Eugeni d’Ors dotada , amb prop d'una vintena de places d’estacionament, pàrquing de graveta i força ombra. Senyalitzada.
  • Vilobí del Penedès: àrea d'autocaravanes situada a peu de la BV-2158, a tocar del nucli urbà i de les piscines municipals. Senyalitzada.
Olivella, estacionament i pernocta
Olivella: estacionament i pernocta
 
Olèrdola: estacionament
Olèrdola: estacionament

Vista de l'àrea d'autocaravanes
Vilafranca del Penedès: àrea d'autocaravanes

Àrea d'autocaravanes de Vilobí del Penedès
Vilobí del Penedès: àrea d'autocaravanes

Altres entrades relacionades:

  • A la pàgina Viles Acollidores trobareu tota la xarxa d’àrees d’autocaravanes de l’Alt Penedès, com de la resta del país.
  • I una altra escapada ben a prop va ser la que van fer pel Garraf
  • I en aquesta entrada trobaràs tots els llocs visitats amb l’autocaravana, tal vegada hi trobis informació d’alguna altra etapa propera i interessant.

Marce Cardoso
ambautocaravana@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.