dilluns, 3 de juliol del 2017

Vora el Ter amb autocaravana.

El Ter entre brumes
Juny de 2017

1.Introducció. 

 

Aquest és el relat d'una escapada amb autocaravana amb el riu Ter com a fil conductor, en el  tram comprès, més o menys, entre Vic i la desembocadura. I com veuràs no hem seguit la llera el Ter sensu stricto perquè quan hem vist algun destí interessant molt a prop no hem dubtat en sortir... de mare?.

Imatge des de Tavertet

Bé, passo a descriure les etapes realitzades, afegir alguna foto i al final  anotaré els llocs utilitzats per estacionar, pernoctar o les àrees d'autocaravanes si havien de canviar les aigües.
Ah! I veuràs que no hem dedicat ni un minut a destins emblemàtics com Vic o Girona, prou mereixedors d'un cap de setmana sencer.

2. Etapes.

 

Llocs visitats

Arribem a l'àrea d'autocaravanes de Vic just quan comença a ploure suaument. Fantàstic! m'encanta anar a dormir sentint la pluja copejant el sostre de l'autocaravana, a pocs centímetres per sobre dels nostres caps. I per despertar-nos, una de  globus. Molt a prop de l'àrea s'enlairen uns globus, quines dimensions increïbles que tenen! Igual que ells nosaltres reprenem la ruta. Primera parada, Tavertet.

Enlairament de globus

2.1. Tavertet, balcó sobre el Ter (Osona).

Arribem a Tavertet per la carretera BV-5207 ( força estreta des de l'Esquirol) amb el propòsit de fer el camí que mena a Sant Corneli i més enllà. Camins còmodes, entre prats i boscos, amb molta ombra i trams bucòlics a peu de rierol;  de tant en tant vistes dels penya-segats que omplen la zona. Després de caminar una estona tornem, pel mateix camí, a Tavertet. Tavertet és un poble petit i endreçat, amb unes vistes magnífiques i en un racó llunyà veiem Ter just quan comença a omplir el pantà de Sau. I cap allà que hi marxem!

Camí de Sant Corneli

Rierol a peu de camí

Arribant al final de l'excursió

Penyasegats de Tavertet

El Ter des de Tavertet


A Tavertet hem estacionat a la seva àrea i pàrquing d'autocaravanes situada al final del carrer Jaume Balmes. Un cartell informa que si  pernoctes cal pagar 10 €.

2.2.Sant Pere de Casserres, joia del romànic (Osona).

Per visitar Sant Pere de Casserres hem estacionat l'autocaravana en el Coll de Terrades, perquè la nostra idea és fer la passejada que hi ha des d'aquí fins el monestir. Són 4 km de senda estreta pel bosc, de magnífiques vistes i racons encantadors, i a l'horitzó, coronant  la carena en aquesta península fluvial  destaca la figura de Sant Pere de Casserres. S'entén que això fos lloc de retir i contemplació.

Visitar el monestir és conèixer el romànic en essència pura, essència incrementada per la restauració, respectuosa, ben aconseguida i neta...encara que una maqueta ens recorda la lluminositat i acolorit d'aquests llocs en època medieval. Tornem a l'autocaravana, no sense abans contemplar els darrers paisatges que ens ofereix aquest Ter, sobredimensionat pel pantà.

Senyalització del camí

Racó camí del monestir

El monestir sobre les aigües

Vista des del claustre

Interiori de l'església

Recreació de l'interior pntat de l'església

Panoràmica de l'embassament


Per visitar Sant Pere de Casserres hem estacionat al Coll de Terrades, a més sembla lloc tranquil per pernoctar . I si no vols caminar sàpigues que una carretera asfaltada permet la visita al monestir en vehicle, autocaravanes incloses. Donem per acabada la jornada i marxem a la comarca del costat.

2.3 Pedalada entre Amer i Bonmatí, i tornada (La Selva).

Si ahir caminàvem, avui toca bici. Farem el  tram de la Via Verda del Carrilet entre Amer i Bonmatí, i tornada. Trajecte còmode, entre pobles i  conreus, algun tram vora la carretera i sempre el Ter a tocar, escortat per un magnífic bosc de ribera. Matí relaxat, dedicat a la contemplació del paisatge. Tornem a Amer, dinem i reprenem ruta cap a llevant.

Via Verda del Carrilet

Tram de la via verda

El Ter a Bonmatí

De tornada a Amer


A Amer hem estacionat l'autocaravana i pernoctat a tocar de l'antiga estació de tren, molt a prop de la caserna de bombers. Barri tranquil a tocar de la via verda. A l'estació trobareu  uns lavabos públics i una font.

2.4. Excursió frustrada per Canet d'Adri (Gironès).

I dic frustrada perquè la meteorologia ha empitjorat aquesta tarda i l'excursió prevista pels paisatges volcànics de Canet d'Adri l'hem de suspendre per pluja. Hem esperat  una estona al punt de partida, a l'església de Sant Vicenç, amb la silueta del volcà al darrera... però vist que no afluixa decidim reprendre la ruta cap llevant, sempre capa a llevant, com el Ter.

Canet d'Adri sota la pluja

Propera parada, el litoral.

2.5. Sant Pere Pescador (Alt Empordà).

Arribem a Sant Pere Pescador, a darrera hora de la tarda, amb la tempesta enganxada al portabicis de l'autocaravana.  I just a temps de fer unes compres en el seu Mercat de l'Oli i el Pa , encara que nosaltres ens decantem pel formatge i l'embotit...què hi farem!

La fira sota els núvols


Pernocta tranquil.la al pàrquing de terra a tocar de la travessia de la GIV-6217, que trobareu més o menys a l'alçada del c. Pau Casals.

2.6. Els Aiguamolls de l'Empordà (Alt Empordà).

Sí és cert, els  aiguamolls no són del Ter, si no del Fluvià però què vols que et digui, quan el Ter arriba al mar molt a prop seu tenim el Fluvià que fa el mateix però d'una manera més contundent I cridanera, nodrint els Aiguamolls de l'Empordà. I aquest matí el visitarem. Només dues paraules per descriure'l: és un Parc Natural, la resta sobra. Per part meva només m'atreveixo a posar unes fotos:

Instal·lacions dels centre d'interpretació

Fauna pel parc

Cigonyes al niu

Miradors d'aus del parc

Fauna del parc

Grup d'anecs

Vista general


I aquí acaba la nostra passejada vora el Ter. Encara que si tu vols continuar et convido a visitar el nostre recull de llocs visitats, tal vegada hi trobis altres destins propers al Ter.

3. I amb l'autocaravana, què? 

 

Punts de la nostra ruta

Bé, aquesta zona ofereix un munt de llocs que faciliten la seva visita. Aquí teniu els llocs utilitzats per estacionar, pernoctar o canviar les aigües:
  • Vic: pernocta a la seva àrea d'autocaravanes. 5 € la pernocta, 2€ per carregar 100l. d'aigua i 6€ per 3h de connexió elèctrica.
  • Tavertet: estacionament a la seva àrea i pàrquing d'autocaravanes situada al final del carrer Jaume Balmes. Un cartell informa que si  pernoctes cal pagar 10 €.
  • Coll de Terrades:  estacionament en el coll, a uns 150 m del parador . Lloc ampli, i sembla tranquil per una pernocta .
  • Amer: estacionament i pernocta a tocar de l'antiga estació de tren, molt a prop de la caserna de bombers.  Es tracta d'un barri tranquil i a l'estació trobareu uns lavabos publics i una font.
  • Sant Pere Pescador: estacionament i pernocta en el pàrquing de terra a peu de la travessia de la GIV-6217, que trobareu més o menys a l'alçada del c. Pau Casals.
  • Garrigàs: de necessitar un àrea d'autocaravanes per aquesta zona sàpigues que a l'àrea de servei l'Empordà de l'AP7, pk 35, trobareu un àrea d'autocaravanes.

Pernocta en l'àrea d'autocaravanes de Vic

Estacionament en l'àrea d'autocaravanes de Tavertet

Estacionament en el Coll de Terrades

Estacionament i pernocta en Amer

Estacionament i pernocta en Sant Pere Pescador


Marce Cardoso
ambautocaravana@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.