dilluns, 12 de juny del 2017

El Rosselló, breu passejada amb autocaravana

El Canigó des del Rosselló.
Abril de 2017

 

1. Introducció

Per davant teníem un cap de setmana llarg i una previsió del temps fantàstica, tot indicava que per fi gaudiríem del Rosselló, terra tossudament catalana, dominada per l'omnipresent Canigó.


Tossudament catalans

A continuació us explicaré, breument, les etapes realitzades en aquesta escapada amb autocaravana així com els llocs utilitzats per estacionar, pernoctar o canviar les aigües de la nostra autocaravana.

2. Etapes

 

Etapes de l'escapada amb autocaravana pel Rosselló


2.1.Sils, estany recuperat (La Selva).


Com tenim temps no dubtem, camí del Rosselló, en fer una parada en Sils per pernoctar i al comprovar que ben a prop de l'àrea tenim l'Estany de Sils decidim visitar-lo abans de sopar. Paratge natural, de fàcil i curta visita, que amb la llum crepuscular guanya en bellesa. Som a la primavera i tota la gama dels verds hi és present; de tant en tant observem la fauna que van a la seva, ignorant els visitants. El recorregut està abalissat per miradors i panells informatius i es pot fer tranquil·lament en una hora.

l'Estany de Sils

Detall de la fauna de l'Estany de Sils

Fauna al capvespre

Tornem a l'autocaravana amb el sol ocult i sota un cel inundat d'orenetes, elles també sopen. La pernocta la fem a l'àrea d'autocaravanes de Sils, situada al pàrquing de l'estació de tren.

2.2.Salses, l'última frontera (Rosselló).


A finals del s XV el comte de Barcelona Ferran II, dit el catòlic, considerà oportú defensa aquest límit de Catalunya i per extensió tot el Rosselló amb una fortalesa inexpugnable : el castell de Salses. Va ser únic al seu moment, per la seva concepció i disseny: per fer front a l'artilleria, per establir diverses línies de defensa i sotmetre els atacants al foc creuat. Els francesos van trigar un 150 anys en treure-li el nom d'inexpugnable. A destacar: al castell atenen en català i també ofereix visites guiades en català. Per cert: magnífiques les vistes sobre el Canigó.

Exterior del Castell de Salses

Les quadres del castell

Racó del pati del castell de Salses

Visió de l'últim reducte


A millorar: el pàrquing de visitants té porteries per la qual cosa estacionem just a la porta, a les places que suposo estan reservades als autocars de turistes; compto que en temporada alta gestionaran els espais de manera més lògica.

2.3.Prada, vila d'exili. (Conflent).


La tarda la dedicarem a visitar Prada (fr, Prades). Passegem pels seus carrers de noms catalans. Visitem la seva església, amb un retaule barroc impressionant … i no puc evitar pensar en l'exuberància de les falles valencianes. Hi ha un orgue impressionant, estan assajant i de tant en tant una veu femenina, cristal·lina, inunda les naus. En aquesta església Pau Casals, exiliat, va posar la primera pedra de l'actual i famós  festival, allà pel 1950. I a Prada també trobem la petja d'un altre català universal, també exiliat de la dictadura franquista: Pompeu Fabra, seny ordenador de la llengua catalana, hi reposa al cementeri.

Església de Prada

Orgue de l'església de Prada

Tomba de Pompeu Fabra

La visita de Prada l'hem feta amb l'autocaravana estacionada a la Pl. dels Agermanaments, en la zona esportiva. Per pernoctar hem marxat a Trullars ( fr, Trouillas ), allà un pagès acull, en català i francès, els autocaravanistes a la seva granja, la Ferme de la Canterrane. Ofereix un munt de serveis a canvi de visitar la seva botiga de productes de la terra.

La granja Ferme dela Canterrane

2.4. Perpinyà, ciutat reial (Rosselló).


Aquest matí – magnífic i radiant, per cert - la dedicarem a visitar Perpinyà. Visitada l'oficina de turisme (atenen en català) improvisem una passejada. Primer, visitarem el Palau dels Reis de Mallorca, impressionant palau, juraria que el gòtic guanya en bellesa fora dels habituals ambients religiosos; el televisiu Castellet, tot vermell; la burgesa Casa Xanxo; carrers i racons històrics; ufanoses avingudes ... . Marxem amb el convenciment que tard o d'hora Perpinyà serà un futur destí  de cap de setmana.

Palau dels Reis de Mallorca

Sales del palau del reis de Mallorca

Pati interior del palau

Racons de Perpinyà

Casa Xanxo, de Perpinyà

El Castellet, de Perpinyà.


Per visitar Perpinyà hem estacionat l'autocaravana al Cours François Palmarole, a la seva zona blava ( menys en diumenge) a tocar del passeig o Allées Maillol, sota les palmeres.

2.5. Elna, vila d'esperança i romànic (Rosselló).


Passarem la tarda en la propera Elna. En primer lloc per conèixer de primera mà la  Maternitat Suïssa, un lloc d'esperança per a moltes refugiades embarassades de la guerra civil espanyola, on van trobar un lloc per parir i garantir la vida dels seus nadons. Impressionant la història, l'entrevista  (format documental) de l'Elisabeth Eidenbenz i la visita per les sales d'aquell illot d'esperança en una època ben fotuda per Europa.

La maternitat, des de l'exterior

Algunes mares de la maternitat.

Fills de la maternitat

Abandonem la maternitat per visitar un altre dels motius que justifiquen visitar Elna: la col·lecció de capitells del claustre de la catedral. Trobem el claustre en obres, ple de bastides i material de la construcció, però això no redueix la bellesa pètria reduïda als escassos centímetres quadrats dels capitells.

La catedral d'Elna

Detall dels capitells d'Elna

Més capitells de la catedral d'Elna

Tornem a l'autocaravana que havíem estacionat a l'Av. General de Gaulle o travessia de la D612, al peu de la Vila Alta.

I aquesta ha estat la darrera etapa rossellonesa. Enfilem la carretera i prenem la ruta de la Catalunya Sud amb destí a La Jonquera, propera i última etapa.

2.6. La Jonquera, memòria inoblidable (Alt Empordà).


Hem parat a La Jonquera amb l'objectiu de visitar, al dia següent, el Museu Memorial del l'Exili. Moderna instal·lació que gira al voltant del drama dels exiliats de la guerra civil espanyola.  Impressionant recull de testimonis, material gràfic, documentals, etc. sobre aquesta població desplaçada, fugint del dictador Franco. Tant de dolor i patiment, no s'ha de repetir, i no s'ha d'oblidar.

Exterior del Mume

Panells del Mume

Detall de l'interior del Mume

Acabada la visita tornem a l'autocaravana, estacionada al pàrquing de terra, limitat pels carrers Carles Bosch de la Trinxeria i Vinya d'en Laporta.

I ara sí, marxem cap a casa. Encara que si tu vols continuar per aquestes terres et convido a visitar els nostre recull de llocs visitats, segur que trobaràs alguna proposta interessant.



3. I amb l'autocaravana, què?

 

Detall de l'àrea d'autocaravanes de Sils
Àrea d'autocaravanes de Sils

A continuació us anoto els llocs que penso poden interessar: llocs per estacionar, pernoctar o amb àrees d'autocaravanes on hem canviat les aigües:

  • Sils: estacionament i pernocta en la seva àrea d'autocaravanes, situada al pàrquing, de terra, de l'estació de tren. Lloc tranquil, a tocar del comerç local  i de l'Estany de Sils.
  • Salses: estacionament en front del pàrquing de visitants, no dins del pàrquing perquè unes porteries ho impedeixen.
  • Prada:  estacionament a la Pl. dels Agermanaments, en la zona esportiva.
  • Trullars: pernocta i àrea d'autocaravanes a can pagès, a la granja Ferme de la Canterrane. El propietari, que fa ús d'un català molt afrancesat, ofereix als autocaravanistes un munt de facilitats per a les autocaravanes (canvi d'aigües, sala de reunions, punt per rentar roba, dutxes, lavabos, etc.) a canvi us convida a visitar la seva botiga de productes de la terra.
  • Perpinyà: estacionament al Cours François Palmarole, a la seva zona blava ( menys en diumenge) a tocar del passeig o Allées Maillol.
  • Elna: estacionament a l'Av. General de Gaulle o travessia de la D612, al peu de la Vila Alta.
  • La Jonquera: estacionament i pernocta al pàrking d eterra, limitat pels carrers Carles Bosch de la Trinxeria i Vinya d'en Laporta, a pocs metres del centre urbà.

Àrea d'autocaravanes de Sils, a l'estació de tren
Estacionament i pernocta a l'àrea de Sils

Exterior del pàrquing de visitants del Castell de Salses
Estacionament a Salses

Vista general de l'estacionament de Prada
Estacionament a Prada

Zona d'estacionament de l'area d'autocaravanes de la granja de la Canterrane
Estacionament a la Ferme de la Canterrane, a Trullars

Pàrquing de zona blava a Perpinyà
Estacionament a Perpinyà

Elna, vista de l'estacionament al carrer
Elna, estacionament al peu de la Vila Alta

La Jonquera, lloc utilitzat per estacionar i pernoctar
Zona d'estacionament i pernocta , a la Jonquera


Marce Cardoso
ambautocaravana@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.