dilluns, 30 de gener del 2017

Escapada pel Priorat: entre serres, vinyes i rellotges.

Serra de Llaberia ( Priorat).
Octubre de 2016

1.Introducció

El Priorat és famós per la seva riquesa vinícola però també en té d'altres i si no em creus et convido a llegir aquest curt relat d'una escapada amb autocaravana de cap de setmana.
A continuació trobaràs unes fotos, una breu descripció i alguns enllaços on ampliar la informació. I al final de tot ,els llocs utilitzats per estacionar,  pernoctar o canviar les aigües de l'autocaravana.

2. Les etapes

Les etapes amb lautocaravana pel Priorat

2.1. Serra de Llaberia, el Priorat més desconegut.

Amb una posta de sol fantàstica sota un cel net, per les darreres pluges, arribem al primer destí i lloc de  pernocta: la Torre de Fontaubella. Nit estrellada, amb lluna plena que il·lumina suaument l'habitacle de l'autocaravana.

Avui tenim un dia magnífic a la Torre,  i cap el sud, esplendorosa i imponent, el motiu de la nostra visita: pujarem a la Mola de Colldejou, en plena Serra de Llaberia.  Excursió suau, crec que per a tots els públics (>8 anys) i senyalitzada,  amb vistes magnífiques a les serres circumdants, com el Montsant al nord o els Ports al sud-oest; la Costa Daurada,  des de Tarragona a Cambrils...i la xemeneia fumejant d'Ascó. Unes 5 h més tard retornem a la Torre de Fontaubella,  a temps de fer un menú,  senzill però reconstituent,  fantàstic!

Mola de Coll de Jou
Inici de la passejada
Detalls del camí
Destí a tocar
Panoràmiques des del cim
De tornada a la Torre de Fontaubella


A la Torre de Fontaubella hem pernoctat amb l'autocaravana a la seva àrea d'esbarjo, situada al sud del poble, al costat de les pistes esportives.

2.2. Falset, teoria vinícola.

La tarda la dedicarem a visitar Falset, capital d'aquesta comarca tant vinícola. I el primer destí serà això: vinícola. Visitarem el Castell del Vi, centre interpretació del vi situat a l'antic castell dels Comtes de Prades. Lloc interessant per conèixer els seus vins amb DO Montsant i DO Priorat. Una dada desconeguda per mi:  hi trobareu vinyes quasi centenàries, amb ceps que no donen més d'un quilo de raïm… això és país concentrat en cada copa. I després, breu passejada per Falset. Carrers, porxades i edificis carregats d'història. Tornem a l'autocaravana i marxem cap el proper destí, en plena DO Priorat.

Castell del vi ( Falset)
Detall instal·lació
Panell del centre
Falset, porxat.
Falset històric
Falset, medieval


Per visitar Falset hem estacionat l'autocaravana a peu de castell, al pàrquing de terra situat al carrer de Torroja.

2.3. Porrera, una passejada amb tot el temps.

Arribem a Porrera amb una mica d'enrenou. Aquests dies passa per aquí el Rally Catalunya i aquesta banda del Priorat està trasbalsat.  Estacionem a la llum de lluna i anem a passejar i fer una copa de vi ...  DO Priorat, naturalment - abans de sopar.

Porrera, de nit.


Aquest matí gaudirem del temps a l'antiga,  no com ara que el mòbil,  el rellotge,  l'agenda, el correu electrònic ens marquen el pas,  i ho farem de la manera més artística i astronòmica que conec. Per algun motiu que desconec Porrera té una densitat de rellotges de sol per metre quadrat que crec pocs llocs la superarien. Així que passejarem pel seu nucli antic,  gaudint-hi de les vistes a les vinyes circumdants, i de tant en tant deixem que algun rellotge ens sorprengui.  Els trobareu de tota mida i formes,  des del més simple al més barroc,  i fins i tot un de desvergonyit,  situat a l'ombra.

Porrera de dia
Rellotge 1
Rellotge 1, detall
Rellotge 2
Rellotge 3
Rellotge 4


A Porrera hem estacionat i pernoctat al c.Prat de la Riba, al seu extrem occidental, situat a l'alçada del camp de futbol, en un solar de terra convertit en pàrquing.

2.4. El Masroig, acollidora DO Montsant.

No volem marxar d'aquest regne vinícola sense visitar el territori de la DO Montsant. I per això marxem al Masroig, I visitar el seu celler cooperatiu. Motius: comprar productes d'aquests rodals, començant pels seus vins i acabant per utilitzar la seva àrea d'autocaravanes, que ens ofereix des de fa uns anys.

Celler del Masroig Botiga del celler ( el Masroig)

Acabades les compres,  dinem i donem per acabada aquesta escapada. 

3. I l'autocaravana, què?

Aquí teniu els llocs utilitzats per estacionar,  pernoctar o canviar aigües durant la nostra escapada prioratina:

El Priorat: llocs d'estacionament, pernocta i canvi d'aigües

  • La Torre de Fontaubella: hem estacionat i pernoctat a la seva àrea d'esbarjo, situada al sud del poble, al costat de les pistes esportives.
  • Falset: estacionament de l'autocaravana a peu del castell, al pàrquing de terra situat al carrer de Torroja.
  • Porrera:  hem estacionat I pernoctat al c.Prat de la Riba, al seu extrem occidental, situat a l'alçada del camp de fubtol, en un solar de terra convertit en pàrquing
  • El Masroig: estacionament i àrea d'autocaravanes al pàrquing del seu celler cooperatiu, just a l'entrada del Masroig.

La Torre de Fontaubella
La Torre de Fontaubella, estacionament i pernocta
Falset
Falset, estacionament
Porrera
Porrera, estacionament i pernocta
El Masroig
El Masroig, estacionament i àrea d'autocaravanes


La comarca del Priorat ens té el cor robat i sovint l'hem visitada,  així que et convido a fer una ullada al nostre recull de llocs visitats per si trobes algun altre destí proper que et pugui interessar.


Marce Cardoso
ambautocaravana@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.