dimecres, 14 de setembre del 2016

Escapada amb autocaravana pel Ripollès

Vista del Pont Vell de Sant Joan de les Abadesses, amb l'àrea a l'esquerra
Juliol de 2016

1. Introducció

El Ripollès és un bell racó del Pirineu on la muntanya, de mides raonables,  comença a donar pas a valls amples i fèrtils, preàmbul de la  rica plana osonenca...no m'estranya que aquí comencés tot, vull dir allò de què aquí es va iniciar , fa més d'un miler anys, allò que esdevindria Catalunya.  

Bé, aquí teniu un breu relat de la nostra escapada de cap de setmana pel Ripollès,
tal vegada trobeu alguna excusa que us obligui a visitar-la amb l'autocaravana. 

Paisatge ripollenc

2.Les etapes de l'escapada

Ens hem passat el vespre conduint C17 amunt fins arribar a Ripoll. La idea que tenim molt simple: fer pocs quilòmetres amb l'autocaravana, i tots els que calguin a peu o bici per conèixer la riquesa natural i històrica d'aquest territori.

2.1. Pedalant de Ripoll a Ogassa

Magnífic dia per passejar en bici; i un lloc ideal per fer-ho: avui anirem a Ogassa per la Via Verda del Ferro i el Carbó. Agradable passejada de 15 km, amb bonics paisatges i quasi sempre per obaga. Anotar que els tres darrers quilòmetres, arribant a Ogassa, són per pista de muntanya i a vegades costeruda. I no puc acabar sense recomanar una parada, a prop de Sant Joan de les Abadesses: la visita al Gorg de Malatosca, impressionant paratge al voltant d'una cascada...i nosaltres sense banyador, merd#!

Rura del Ferro, a Ripoll, a peu de l'àrea d'autocaravanes
Túnel de la Ruta del Ferro
Camí de Sant Joan de les Abadesses
Gorg de Malatosca, rodalies de Sant Joan de les Abadesses, a peu de via verda

2.2. Ripoll, passejada

Tenim una tarda ennuvolada que aprofitarem per visitar Ripoll: la seva església o millor dit la seva façana, protagonista d'infinitats de guies   turístiques i llibres d'història;  i la mateixa vila de Ripoll,  amb molts racons històrics...per trobar-los només ens calia buscar les fites del plànol que ens van donar a l'oficina de turisme.

Ripoll romànic
Vista interior de l'església
Punt final de la passejada per Ripoll

2.3. Caminant d'Ogassa al Taga (quasi)

La visita d'aquest matí ens ha ajudat a localitzar un bon lloc per pernoctar...així com un lloc per sopar. Calia estar ben alimentat per fer el que volem fer: fer el Taga. La ruta fins Sant Martí d'Ogassa es fàcil, per una pista pavimentada entre boscos, prats, masies..., amb vistes imponents de la Serra de Cavallera. A partir de Sant Martí comencem l'ascensió fins la Portella d'Ogassa ( 1.798 m ). Allà , a tocar del Taga, prenem la decisió de tornar, la climatologia ha canviat radicalment i amenaça tempesta.  Iniciem la baixada sota una pluja suau i escoltant la tronada de la tempesta, a l'altra banda de la serra.  Per cert, aquesta ruta i d'altres les podeu trobar, o dissenyar, a itinerannia.

Ogassa, vila minera
Sortint d'Ogassa, camí del Taga
Vessant meridional de la Serra de Cavallera
Sant Martí d'Ogassa, inici de l'etapa final
Camí de la Portella d'Ogassa
La Portella d'Ogassa, punt final de l'excursió

2.4. Cap a Sant Antoni des  de Sant Joan de les Abadesses

Ahir a la tarda vam tenir temps per acostar-nos a l'oficina de turisme a Sant Joan de les Abadesses, per buscar consell sobre què podríem fer avui pels voltants. Així que avui farem la passejada a l'ermita de la Sant Antoni.  De fet és un curt tram de la Ruta de les Quatre Ermites; molt còmode i senyalitzat, sempre a l'ombra  dels boscos , i de tant en tant amb alguna vista impressionant.

Camí de Sant Antoni, per boscos ...
i vistes sobre el Pedraforca
Caminant pels voltants de Sant Antoni
Sant Antoni, punt final de la passejada

2.5. Sant Joan de les Abadesses

Aquesta tarda coneixerem la història de Sant Joan de les Abadesses. Per fer això ens hem apuntat a la visita guiada que organitza l'oficina de turisme. Un viatge de quasi dues hores que ens acosta al món medieval,  el comte Arnau, la petja de les abadesses,  la vila antiga i el pont vell... o l'hauríem de dir nou?

El Pont Vell de Sant Joan de les Abadesses
Sant Joan de les Abadesses, una visita guiada
Racó just a la mateixa oficina de turisme de Sant Joan de les Abadesses
Una altra etapa de visita guiada a Sant Joan de les Abadesses

2.6. Camprodon

Arribem a Camprodon a darrera hora de la tarda...i Uff! quina gentada! Suposo que  com és dissabte mitja comarca,  entre autòctons i visitants,  han decidit passejar pel seu carrer principal.  Carrer ple botigues de tota mena , i entre elles les nostres preferides,  aquelles que ofereixen embotits i formatges del territori. Tornem a l'autocaravana,  és hora de sopar.

Camprodon: el riu fet carrer
Camprodon, vila comercial
Camprodon: comerç realista
I el famós pont de Camprodon


I a Camprodon acaba la nostra escapada pel Ripollès; i si busqueu altres destins per aquesta comarca, us invito a visitar el nostre recull de  llocs visitats.  

3. Què hem fet amb l'autocaravana

 

Vista de Ripoll des de l'àrea d'autocaravanes

Visitar el Ripollès amb els nostres vehicles és molt fàcil, trobareu moltes facilitats. Nosaltres per exemple hem gaudit :
  • a Ripoll, de la seva àrea d'autocaravanes al pàrquing  situat a peu del Ter, en front del carrer Honorat Vilamanyà.
  • a Ogassa, d'un ampli pàrquing per pernoctar, al final de l'Av. de les Mines, al costat del camp de futbol. Amb font pública.
  • a Sant Joan de les Abadesses, de la seva àrea d'autocaravanes al pàrquing situat al costa del Pont Vell, al Pg. de l'Estació.
  • a Camprodon, del seu pàrquing situat al Parc Mas Ventós, a sobre del túnel, on vam pernoctar.  Encara que ens va semblar sorollós de nit i recordeu que les places són curtes, per a vehicles de menys de 6,5 m.

Ripoll: vista de la seva àrea d'autocaravanes
Àrea d'autocaravanes de Ripoll
Ogassa: vista del pàrquing de pernocta amb la nostra autocaravana
Pàrquing de la nostra pernocta a Ogassa
Sant Joan de les Abadesses: vista de la seva àrea d'autocaravanes
Àrea d'autocaravanes a Sant Joan de les Abadesses
Camprodon: pàrquing de la nostra pernocta amb autocaravana
Pàrquing de la nostra pernocta a Camprodon

Marce Cardoso
ambautocaravana@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.