dimarts, 18 d’abril del 2023

Per Sant Jordi, llibres prohibits


Aquests dies previs a Sant Jordi estava procrastinant per internet a la recerca de llibres interessants per comprar quan trobo un article de Catorze una mica antic, però trobo que molt interessant.

Fa un recull de llibres que en algun  moment o en algun lloc es van prohibir, i els exemples són força curiosos sobretot quan es tracta d'obres i autors de referència. Aquí van uns exemples:
  • Hamlet, de William Shakespeare. Es va prohibir a diferents països, com Argentina i Etiòpia, sobretot per raons polítiques. 
  • Diccionari català, de Pompeu Fabra. La reedició del Diccionari General de la Llengua Catalana del 1932 va estar prohibida a Espanya durant el franquisme. Se’l va acusar de «tendencioso de catalanismo de izquierda». 
  • El gran Gatsby, de Francis Scott Fitzgerald. Va estar censurat als Estats Units per referències sexuals i profanes. Un altre motiu de censura podria ser que retratava la decadència del somni americà.
  • Memòries de guerra i de l’exili. De quan érem capitans, de Teresa Pàmies. Va estar retallat a Espanya durant el franquisme. «Presenta la guerra desde el prisma republicano y catalán (…) siempre desde una postura de vencida y sin renunciar a sus viejos ideales».
Si vols coneixes més llibres prohibits, aquí tens l'article 14 llibres prohibits de Catorze.

En qualsevol cas, comprem un llibre prohibit o no, un consell:

Font: @Llibreterscat

Marce Cardoso
mcardoso@autocaravana.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir algun comentari no ho dubtis i digues la teva.